Pajvančić: Odluka Ustavnog suda nije razlog za raspisivanje izbora

Ako je osporavanje nadležnosti Vojvodine razlog za izbore, onda je i svako osporavanje republičkih zakona takođe razlog za izbore

08. mar 2013

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da odluka Ustavnog suda Srbije da ospori pojedine nadležnosti Vojvodine ne može da se koristi kao argument za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Pajvančićeva je agenciji Beta kazala da bi to značilo da bi i svaka odluka Ustavnog suda kojom se osporava ustavnost pojedinih republičkih zakona ujedno značila i da je potrebno raspisati vanredne republičke izbore.

Ustavni sud Srbije osporio je letos više od 20 nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, a poslednjih dana visoki funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) to koriste kao argument za tezu da je potrebno raspisati vanredne pokrajinske izbore.

„Činjenica da je neki akt osporen pred Ustavnim sudom, ne znači da je nelegitiman i organ koji je doneo taj akt. To bi značilo da, ako Skupština Srbije usvoji neki zakon, a Ustavni sud ospori njegovu ustavnost, onda treba raspisati vanredne republičke izbore. To nije razlog za raspisivanje izbora bilo gde na svetu“, kazala je Pajvančićeva.

Prema njenim rečima, ni argument navodnog nepostojanja legitimiteta neke vlasti ne može biti razlog za raspisivanje vanrednih izbora. „Legitimitet je važna moralna stvar za svaku vlast, ali ne može biti argument za raspisivanje izbora“, kazala je Marijana Pajvančić.

Ona je dodala da pokrajinska vlast ima legalitet, jer niko nije osporio regularnost izbora za Skupštinu Vojvodine, koji su održani u maju 2012. godine.

„Koliko je meni poznato, niko se u maju prošle godine nije žalio na regularnost pokrajinskih izbora, niti su izborne komisije i sudovi dobili bilo kakve ozbiljne prigovore na regularnost izbora na tom nivou“, kazala je Pajvančićeva.

Zahtevi za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora učestali su nakon što je na dopunskim pokrajinskim izborima, 3. marta, dva mandata osvojila SNS a jedan Socijalistička partija Srbije (SPS).

Na tim izbornim mestima u maju prošle godine dva mandata osvojio je SPS a jedan SNS. Dopunski izbor održani su nakon što su gradonačelnici Zrenjanina, Apatina I Srbobrana podneli ostavke na mesta pokrajinskih poslanika, jer su bili u sukobu interesa.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, a većinu od 78 poslanika čini koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Saveza vojvođanskih Mađara i Liberalno-demokratske partije.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga