Pajvančić: Autonomija Vojvodine nije garantovana ustavom

Većina u Skupštini Srbije može da smanjuje vojvođansku autonomiju kada god hoće

27. feb 2014

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da autonomija Vojvodine nije garantovana Ustavom Srbije, već zakonima, što znači da okvir vojvođanske autonomije može da sužava i proširuje prosta parlamentarna većina u republičkom parlamentu.

“Autonomija Vojvodine mora se čvrsto garantovati ustavom. Nije dovoljno reći da su to poslovi od pokrajinskog značaja, jer to ne znači ništa. Vojvodina mora imati pravo da svojim propisima reguliše pitanja koja su u njenoj izvornoj nadležnosti”, kazala je Marijana Pajvančić na konferenciji za novinare Liberalno-demokratske partije Vojvodine.

Prema njenim rečima, u ustavu ne postoje čvrste garancije o tome šta je sadržina autonomije Vojvodine, što je primedba i Venecijanske komisije, koja je konstatovala i da u aktuelnom stavu decentralizacije nema.

Ona je navela da je potpuno izvesno da Srbija sa ovakvim ustavom neće ući u EU. “Prvi razlog je što nema integrativnu klauzulu, koja se nalazi u svim evropskim ustavima, a koja govori o primatu međunarodnih standarda u odnosu na domaće pravo. Drugi razlog su standardi zaštite ljudskih prava kroz nezavisno i samostalno sudstvo. Treći problem je problem ograničene i odgovorne vlasti, a to podrazumeva proce decentralizacije”, navela je Marijana Pajvančić.

Ona je ocenila da danas živimo u visoko centralizovanoj državi, koja svoju neefikasnost demonstrira svakodnevno, od gužvi na šalterima pa nadalje. “Evropski standardi su da se sva pitanja koja se mogu rešiti i rešavaju na lokalnom odnosno na pokrajinskom nivou”, rekla je Marijana Pajvančić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga