Pajtić: Zemlje EU ne prodaju svoje oranice, SNS bi da ih prodaje po burazerskom principu

Predlogom zakona dovodi se u opasnost i pravo naslednika u procesu restitucije da povrate svoje zemljište

17. nov 2015

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić izjavio je danas da se Pokrajinska vlada apsolutno protivi prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta i dodao da danas to ne čini nijedna nova članica Evropske unije, a da stare članice, poput Nemačke i Francuske, čak otkupljuju privatno poljoprivredno zemljište i daju u zakup svojim poljoprivrednicima.

„Državno poljoprivredno zemljište je razvojni resurs, a njegova prodaja znači da se prodaje nešto što se ne može obnoviti i postupak je nepovratan i nepopravljiv“, rekao je Pajtić na sednici Skupštine Vojvodine, na kojoj se danas razmatra šest amandmana Pokrajinske vlade na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Pajtić je rekao da Zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućava i prodaju i davanje zemlje u zakup na 30 godina na potpuno netransparentan i koruptivan način pravnim licima, dakle „samo pravnim licima i tajkunima po burazerskom principu“.

On je rekao da se ovim predlogom zakona dovodi u opasnost i pravo naslednika u procesu restitucije da povrate svoje zemljište, te da je predlog „protivustavan i duboko suprotan interesima Srbije“.

„Predlog je katastrofalan jer danas oko 50.000 ljudi samo u Vojvodini živi od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta i uzimali su kredite da bi kupili poljoprivrednu mehanizaciju“, rekao je Pajtić.

Podršku amandmanima najavile su stranke vladajuće koalicije: Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, dok poslanici opozicione Srpske napredne stranke neće glasati za amandmane.

Skupstina VojvodinePokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški (LSV) rekao je da je suština amandmana koje je Pokrajinska vlada podnela na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu da se izbrišu odredbe koje otvaraju mogućnost da se državno zemljište u netransparentnom postupku izda na 30 godina isključivo jednom pravnom licu u lokalnoj samoupravi.

“Tome se protivimo jer će na taj način biti ugroženo 10 do 14 hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koji su do sada bili zakupci. Trideset odsto zemlje treba da se da na 30 godina isključivo u dogovoru sa komisijom koju formira ministarstvo poljoprivrede, bez ijednog unapred poznatog kriterijuma, što je nedopustivo”, upozorio je Bogaroški.

Kako je naveo, Pokrajinska vlada smatra da je sporna i prodaja državnog zemljišta, jer su predložena zakonska rešenja takva da do “prodaje zemlje domaćim poljoprivrednicima neće nikada doći” ili će se to dešavati u netransparentnom postupku, koji će omogućiti da se ciljano opredeljuju parcele za prodaju onima koji su bliski lokalnoj samoupravi.

Predstavnik Srpske napredne stranke (SNS) i potpredsednik Skupštine Vojvodine Đorđe Milićević rekao je da ta stranka neće podržati ove predloge amandmana, jer su oni „izraz populizma Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine“.

„Oni su izraz lažne brige ovih stranaka prema paorima u Vojvodini, takvu brigu nisu pokazivali kada je zemljište prodavano tajkunima kroz sumnjive transakcije i pranje novca, tako da se radi o brizi koja ima predizborni karakter“, rekao je Milićević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga