Pajtić: Voleo bih da SVM ostane, ali i bez njih postoji većina

Pozicija SVM je komplikovana jer sede u vladajućim koalicijama i u Republici i u Pokrajini

25. feb 2015

Predsednik Pokrajinske vlade i Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je večeras da bi voleo da Savez vojvođanskih Mađara (SVM) ostane deo vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine, ali je dodao da bi i bez te stranke većina opstala.

„U slučaju izlaska SVM, većina u parlamentu ostaje na nivou od 64 poslanika, od ukupno 120. To nije naročito komotna većina, s obzirom na nasrtaje sa različitih strana, ali je većina koja je funkcionisala i u nekim ranijim sazivima“, rekao je Pajtić za Radioteleviziju Vojvodine.

On je ocenio da je vladajuća koalicija DS – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – SVM u Skupštini Vojvodine “logičnija” od one koju SVM ima na republičkom nivou sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Prema njegovim rečima, DS doživljava i LSV i SVM kao programski bliske stranke.

Pajtić je ocenio i da pitanje smene direktorice Javnog preduzeća Vojvodinašume Marte Takač nije suština nesporazuma između LSV i SVM, već je to „samo kap koja je prelila čašu u odnosima između LSV i SVM“.

On je kazao da je pozicija SVM “komplikovana” jer su u koaliciji sa SNS na republičkom nivou, ali je dodao da ne može da tvrdi da ta činjenica utiče na delovanje SVM u pokrajinskoj koaliciji.

„Manjinske stranke jesu organizacije koje štite interes jedne zajednice i u tom smislu nisu opozicija vlasti već treba da budu deo sistema da bi bile integrisane i da bi ta vlast bila bolja. Ali, to ne znači da zarad učešća u toj vlasti treba da ruši neki drugi nivo“, rekao je Pajtić.

Komentarišući izjavu stranačkog funkcionera DS Gorana Ješića da bi trebalo da se povuče sa mesta predsednika Pokrajinske vlade i u republičkom parlamentu vodi stranačku poslaničku grupu, Pajtić je kazao da je to bila i njegova namera, ali da zakonski nije moguće da mu se vrati poslanički mandat.

Najavio je i da će 6. marta promovisati vladu u senci Demokratske stranke, navodeći da će ona imati „nekoliko resora manje nego republička vlada i stručnije ljude“.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga