Pajtić: Vojvodina privlači najviše EU sredstava

Od oko 50 miliona evra, koliko je u IPA fondovima bilo namenjeno Srbiji, Vojvodina je povukla 87 odsto, odnosno više od 40 miliona evra

29. okt 2012

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas u Vršcu da je Vojvodina do sada „mnogo uspešnije“ koristila sredstva iz evropskih fondova, nego drugi delovi Srbije.

„Od oko 50 miliona evra, koliko je u IPA fondovima bilo namenjeno Srbiji, Vojvodina je povukla 87 odsto, odnosno više od 40 miliona evra“, rekao je Pajtić prilikom posete institucijama kulture u Vršcu.

On je kazao da su građani Vojvodine uvek čvršće i masovnije podržavali proces evropskih integracija, nego građani iz drugih delova zemlje.

Najavio je da će pokrajinska vlada i ubuduće, kroz finansiranje programa prekogranične saradnje davati podršku lokalnim samoupravama.

„U rebalansu pokrajinskog budžeta definisali smo oko 80 miliona dinara do kraja godine za tu podršku. U narednoj, 2013. godini, još snažnije ćemo davati finansijsku podršku tome, a preko Kancelarije u Briselu lobirati za privlačenje sredstava iz evropskih programa i fondova“, rekao je pokrajinski premijer.

Pajtić je dodao da će Vlada Vojvodine obučavati predstavnike lokalnih samouprava da zajednički konkurišu i da obezbede još više sredstava u narednim godinama.

„Naš je zadatak da se pripremimo za još više fondova koji će nam biti na raspolaganju kao državi. Jer, da nismo mi u Vojvodini iskoristili ta sredstva, Srbija bi ih izgubila, jer ne bi bilo dovoljno projekata i programa koji bi mogli da povuku ona finansijska sredstva koja su bila namenjena našoj zemlji“, kazao je Pajtić.

Gradonacelnik Vršca Čedomir Živković naveo je da je od 2006. do 2012. godine, realizovano 15 projekata iz različitih programa Evropske unije, u vrednosti od 7,2 evra.

Vlasnik i direktor Televizije Lav Ivan Babić uručio je danas Bojanu Pajtiću priznanje i statuu „Zlatni laf“, za otvoren odnos prema medijima i vršačkoj javnosti posebno.

Nagrađeni je rekao da je to jedan od najlepših trenutaka u njegovoj karijeri. „Kada se bavite javnim poslom, često ste izloženi oštrom i kritičkom oku javnosti. Nema ništa lepše od toga ako je ta javnost prepoznala otvorenost i susretljivost u mom radu“, zahvalio je na priznanju Pajtić.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga