Usvojena Deklaracija o zaštiti prava Vojvodine

Pajtić: Vojvodina neće ćutati

20. maj 2013

Skupština Vojvodine usvojila je vecceras Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine.

Za predlog je glasalo 75 poslanika vladajuće koalicije koju čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, a protiv je bio 21 poslanik opozicije.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da Vojvodina „neće ćutati“ i da će nastaviti da insistira na poštovanju svojih ustavnih i zakonskih prava.

„Čim podignemo glas i zatražimo da se poštuju naša ustavna i zakonska prava, odmah se digne takva galama s ciljem da se ućutkamo… Ali, oni koji misle da će Vojvodina da ćuti jako greše“, rekao je Pajtić na sednici Skupštine Vojvodine na kojoj se raspravlja o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine.

On je dodao da bi se u Vojvodini moglo zaposliti pet puta više ljudi nego što je to danas slučaj, da se poštuju ustavna i zakonska prava pokrajine.

„Ali nama se vraća manje od 100 dinara mesečno po Vojvođaninu. O kakvom onda napretku možemo govoriti? Građani Vojvodine po Ustavu imaju pravo da im se vrati ono što je zagarantovano“, kazao je Pajtić.

Dodao je da su optužbe za „separatizam“ koje su stizale od opozicionih stranaka „besmislene i uvredljive“.

„Ali, ovo je zemlja u kojoj se više slušaju tabloidi i estrada, nego univerzitet i kulturne institucije. Međutim, zakoni nisu katalog iz koga birate šta vam se dopada a šta ne, oni se moraju poštovati“, poručio je Pajtić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da postoje otvorena pitanja o kojima više ne može da se ćuti.

„Postoje otvorena pitanja. Leđima smo dodirnuli zid i nadam se da ćemo napraviti iskorak“, kazao je Pastor.

Rasprava: Vlast za Deklaraciju, opozicija protiv

Poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine najavili su danas da će glasati za Deklaraciju o ustavnim i zakonskim pravima Vojvodine, dok su opozicioni poslanici najavili da će biti protiv toga, uz optužbe za „separatizam“ na račun vlasti i za podele koje će Deklaracija, kako su ocenili, izazvati.

Šef poslaničke grupe opozicione Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović rekao je da se njegova stranka bori protiv stvaranja „nezavisne države Vojvodine“.

On je rekao da Deklaracija neće dovesti do boljeg života građana Vojvodine, već će imati suprotan efekat.

„To je opasan politički pamflet, koji sadrži neke više, neke manje opasne teme, a neke su i potpuno besmislene. Najopasnija je namera da se delimo. Produbiće se jaz između centralne i pokrajinske vlasti, između pokrajinske i lokalnih vlasti… Ionako krhki mostovi tako će biti srušeni, a građani Vojvodine neće imati ništa od toga“, kazao je Mirović.

On je upitao predsednika Vlade Vojvodine i potpredsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića zašto nije govorio o pravima Vojvodine dok je vlast u republici imao njegov DS.

Saša Santovac iz Srpske radikalne stranke rekao je da postoje separatističke namere kada je u pitanju Vojvodina.

„Krajni cilj je vraćanje nadležnosti Vojvodini iz 1974. godine, kroz promenu Ustava Srbije“, rekao je Santovac i poručio da u tom scenariju učestvuju i Demokratska stranka (DS) i SNS.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Šandor Egereši ocenio je da se „podigla velika prašina“ oko Predloga deklaracije i dodao da je Deklaraciju trebalo usvojiti pre tri ili četiri godine, jer od tada traje narušavanje ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

On je ocenio da je potrebna revizija postojećeg ili donošenje novog, evropskog ustava Srbije kako bi se definisala autonomija Vojvodine.

„U deklaraciji nisam primetio ni slovo ‘s’ od separatizma, ali sam primetio malo slovo ‘a’ od autonomije“, rekao je Egereši i dodao da SVM povlači amandmane na Predlog deklaracije koje Vlada Vojvodine nije prihvatila.

„Odgovorno tvrdim da su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica u Vojvodini lojalni građani države Srbije. A Vojvodina je toliko srpska, koliko mađarska, toliko bunjevačka koliko rumunska, toliko slovačka, koliko hrvatska…“, poručio je Egereši.

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je da je bilo potrebno precizirati šta je to istorijsko i prirodno pravo građana Vojvodine na autonomiju.

„Godine 1945. svi vojvođanski narodi na skupštini su doneli odluku da Vojvodina bude sastavni deo Srbije. Vojvodina kao autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije upravo proizlazi iz te odluke iz 1945. Autonomna Pokrajina Vojvodina nastala je na vrednosti antifašizma, a Evropska unija se upravo zasniva na vrednosnom sistemu antifašizma“, poručio je Bogaroški.

Šef poslaničke grupe opozicione Socijalističke partije Srbije Pavle Budakov rekao je da Deklaracija nije način za rešavanje otvorenih pitanja u vezi sa Vojvodinom i dodao da otvorenih pitanja ima, poput Zakona o finansiranu Vojvodine, koji ne postoji, zatim Zakon o nadležnostima pokrajine, koji je Ustavni sud Srbije osporio, kao i Statut Vojvodine, o kojem će se sutra raspravljati pred Ustavnim sudom.

„Svi mi želimo da Vojvodina pre svega u ekonomskom smislu napredujemo. Mi smo apsolutno za autonomiju Vojvodine, u granicama Ustava i zakona Srbije. Zato smo razočarani jer nismo bili uključeni u izradu Deklaracije, koja je dovela do podizanja političkih tenzija u Srbiji, i do narstanja ekstremnih ideja, poput ideje o republici Vojvodini ili o ukidanju Vojvodine“, kazao je Budakov.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Novaković rekao je da su države koje su decentralizovane naprednije, efikasnije i poštuju prava s vojih regiona i svojih lokalnih samouprava.

Poslanik opozicione Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov optužio je tvorce Deklaracije za separatističke namere i rekao da se sve odvija po scenariju po kojem je Crna Gora postala nezavisna država.

Za raspravu o Predlogu deklaracije prijavilo se oko 50 poslanika, od ukupno 120, koliko ih ima u Skupštini Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga