Pajtić: Vojvodina kao pokretač razvoja

U Vojvodini manjine uživaju prava koja prevazilaze evropske standarde, to nisu norme nego način života

21. nov 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kazao je danas da je Vojvodina dobar primer spremnosti i otvorenosti za sticanje novih iskustava od regiona koji su pokretači razvoja svojih zemalja.

Pajtić je, na tematskoj sednici Skupštine Vojvodine o iskustvima saradnje s regionalnom autonomijom italijanske pokrajine Lombardije, rekao da su poređenja Vojvodine sa tom pokrajinom neminovna, te da će Vlada težiti da standard ljudi koji žive u Vojvodini bude što sličniji onom koji postoji u Lombardiji.

“Visoko cenimo izraženu spremnost naših gostiju da lobiraju za Vojvodinu u narednim godinama kada je u pitanju učešće pokrajine u EU fondovima i programima, kao i u podršci Italije u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji”, kazao je Pajtić.

On je naglasio da je jedan od glavnih aduta Vojvodine visok standard očuvanja identiteta manjina, te da one uživaju korpus prava koji prevazilazi evropske standarde.

“To odgovorno tvrdimo ne samo mi, nego i naši evropski partneri. Mi to ne doživljavamo kao normu koju moramo da ispunimo, već kao način života u Vojvodini”, kazao je Pajtić.

Predsednik Skupsstine Vojvodine Isstvan Pastor izjavio je da se na primeru italijanske pokrajine Lombardije mozze videti da finansijka autonomija i denetralizacija ne znacce “rastakanje” drzzave i razbijanje i slabljenje njenog poreskog sistema.

Pastor je rekao da fiskalna decentralizacija donosi boljitak i napredak i dodao da iskustva Lombardije mogu doprineti ressavanju problema, ali da se to ne mozze dogoditi “vech sutra”.

“Iskustvo Lombardije mozze doprineti tome da se nassa zalaganja za autonomiju Vojvodine u javnosti drugaccije dozzive i da u politicckom diskursu dobiju drugacciji dozzivljaj”, zakljuccio je Pastor.

On je ocenio da se Vojvodina suoccava sa velikim izazovima vezanim za ispunjavanje ustavno-pravno garantovanog okvira za ovu pokrajinu, kao i u vezi sa donossenjem Zakona o finansiranju Vojvodine i dela budzzeta za pokrajinu u budzzetu Srbije za 2014. godinu.

Pstor je najavio da che u sredu 27. novembra biti odrzzana nova sednica Skupsstine Vojvodine na kojoj che biti razmatrani amandmani na budzzet Srbije za 2014. godinu.

“Mislim da je to legitiman institucionalni naccin izrazzavanja regionalne ambicije i zzelimo da te stavove zastupamo u republicckom parlamentu u rasparvi, kako bismo sebi stvorili pretpostavke da imamo budzzet koji odgovara ustavnoj garanciji”, dodao je Pastor.

Predsednik Parlamenta regije Lombardija Rafaele Kataneo kazao je da se Evropa ne gradi samo u Briselu i preko Evropskog parlamenta, vech da najvechi doprinos evropskim vrednostima daju partnerstva i prijateljski odnosi regija koje joj pripadaju.

“Nacionalne drzzave i Evropa moraju da rade na pazzljivom spajanju, jer je snaga tih veza i saradnje ccini jedinstvenom. Ono ssto mi danas radimo u Vojvodini je upravo doprinos tome”

On je naglasio da regije treba prvo da “uvezzu” svoje gradjane, zatim preduzetnike i na kraju institucije.

Saradnja između dve pokrajine do sada se razvijala na polju ekologije, kulture i medicine, a planira se i saradnja u IT sektor, obnovljivim izvorima energije i poljoprivredi.

Skupština Vojvodine organizovala je tematsku sednicu kako bi o svojim iskustvima sa regionalnom autonomijom govorili predstavnici italijanske pokrajine Lombardije.

Tematske sednice pokrajinskog parlamenta su novina, koja je uvedena na poslednjoj sednici, kroz izmene skupštinskog poslovnika o radu, na tim sednicama se ne odlučuje, ali se posvećuje pažnja temama koje su od značaja za Vojvodinu

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga