Pajtić: Vojvodina je naslonjena na Austriju

Pajtić i Ajgner su razgovarali i o medijskim i intelektualnim slobodama

02. okt 2014

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da je Vojvodina “naslonjena na Austriju”, i ekonomski, i kulturološki, i civilizacijski.

„Austrija je zemlja na koju smo naslonjeni ekonomski, o čemu govore podaci o skoro izbalansiranoj robnoj razmeni, ali i kulturološki i civilizacijski“, rekao je Pajtić u razgovoru sa ambasadorom Austrije u Srbiji Johanesom Ajgnerom (Johannes Eigner).

Pajtić je naveo da je Austrija jedan od najvećih investitora na teritoriji Vojvodine i država koja je pružila značajnu podršku privrednom razvoju pokrajine, jer je preko svoje državne razvojne agencije finansirala više projekata iz Programa privrednog razvoja Vojvodine, preneo je Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Precizirao je da je, između ostalog, reč o institucijama poput Fonda za promociju investicija u Vojvodini (VIP fond) i Edukativnog centra, i dodao da u Vojvodini aktivno radi dvadesetak kompanija iz Austrije.

Pajtić je posebno istakao izuzetno razvijenu saradnju Vojvodine i austrijske pokrajine Štajerske, koja se na osnovu sporazuma iz 2003. godine, između ostalog, odvija u oblasti privrede i uvođenju novih tehnologija u agroidnustriji, kroz saradnju univerziteta i drugim oblastima.

Ambasador Austrije i predsednik Pokrajinske vlade složili su se da su iskustva iz dosadašnje višeslojne saradnje veoma pozitivna i da ne postoje razlozi da se ona ne nastavi istim intenzitetom, a Dunavska strategija otvara mogućnost za realizaciju novih projekata.

Pajtić i Ajgner su razgovarali i o potrebi donošenja zakona o nadležnostima i zakona o finansiranju Vojvodine, kao i o medijskim i intelektualnim slobodama, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga