Pajtić: Vojvodina ima najmoderniji sistem odbrane od poplava

Šteta je daleko veća kada dođe do poplava, od ulaganja u zaštitu od poplava.

09. mar 2016

U okviru podizanja pripravnosti sistema odbrane od poplava koje je naložila Pokrajinska vlada, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić prisustvovao je probnom postavljanju mobilne opreme za odbranu od poplava na keju u Novom Sadu, gde je rekao da Vojvodina ima najmoderniji sistem za odbranu od poplava u Srbiji.

„U Vojvodini imamo najmoderniji sistem za odbranu od poplava u Srbiji, zbog toga što smo uvek poštovali struku. Zbog odgovornog odnosa i sistemskog ulaganja u vodoprivredu, u Vojvodini se nije se desio proboj nasipa”, rekao je Pajtić.

Dodao je da je Pokrajinska vlada u poslednjih šest godina investirala oko 3,5 milijarde dinara i izgradila i rekonstruisala više od 150 kilometara nasipa i kazao da je šteta daleko veća kada dođe do poplava, od ulaganja u zaštitu od poplava.

Pajtić je rekao da je poplava viša sila, ali je poručio da je potrebno sve učiniti na preventivnim merama.

Ponovio je da je Pokrajina spremna da pruži pomoć svim sredinama u Srbiji kojima je potrebna, ne samo u tehničkom smislu, nego u prehrambenim i sanitarnim artiklima.

Mobilna oprema za zaštitu Grada Novog Sada od visokih voda Dunava nabavljena je 2010. godine i služi za zatvaranje prolaza i stepeništa na nasipu na keju, a može se postaviti u roku od jednog dana.

Ova savremena oprema, kojom se štite obale Majne i Rajne u Nemačkoj, Dunava u Austriji i Slovačkoj, te Elbe u Nemačkoj i Češkoj, plaćena je 670 hiljada evra i montira se samo u slučaju izuzetno visokih vodostaja Dunava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga