Pajtić: Vojvodina 7. od 148 evropskih regija po investicijama

Vlada Srbije kriva jer je veoma loše ispregovarala sa nemačkom kompanijom Tenis

23. feb 2016

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da je časopis Fajnenšel tajms (Financial Times) proglasio Vojvodinu sedmom od 148 regija po strategiji u privlačenju stranih investicija u Evropi i ocenio da se na taj način još jednom pokazalo da je Vojvodina lider u Srbiji i da se istina o tome ne može sakriti od svetske javnosti.

“Vojvodina bila i ostala lider u Srbiji. A Srbija je prema Blumbergu sedma najbednija ekonomija na svetu. Ogromna je razlika između onoga što se čini na pokrajinskom i na republičkom nivou”, rekao je Pajtić na konferenciji za novinare.

Naveo je da je, zahvaljujući merama Pokrajinske vlade, u Vojvodinu ušlo sedam i po milijardi evra direktnih stranih investicija i 70.000 ljudi je zaposleno.

“Aleksandar Vučić nije doveo strane investiture, ali je prisvajao naše“, rekao je Pajtić i dodao da to nije moglo da prevari svetsku javnost, o čemu svedoči visoko uvažavanje Vojvodine od strane najznačajnijeg finansijskog časopisa u svetu.

Prema njegovim rečima, važno je što nemačka kompanija Tenis želi da investira u Srbiju, ali je problem u tome što je Vlada Srbije loše ispregovarala tu investiciju, zbog čega će hiljade i hiljade poljoprivrednika ostati bez egzistencije, za šta nije kriv Tenis, već Vučićeva vlada.

On je kritikovao Vučićevu izjavu da će Tenis u narednih deset godina podići proizvodnju svinja na četiri miliona i podsetio da je sama Srbija proizvodila toliko svinja 2011. godine.

„Vučićev režim je, dakle, dotukao stočni fond. Takođe, kada je Tenis u pitanju, veoma je nekorisno to što će 15 do 18 hiljada hektara zemljišta obrađivati ta kompanija umesto poljoprivrednika koji su dosad zakupljivali. Hiljade poljoprivrednika će zbog toga ostati bez egzistencije, umesto da oni budu kooperanti Tenisa“, kazao je Pajtić.

Dodao je da je „prazna hala“ koju je Vučić pre nekoliko dana otvorio u Novom Sadu jedina investicija s kojom Pokrajinska vlada nije imala ništa.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin rekao je da je potpuno jasno da je Vojvodina najuređeniji deo Srbije, jer inače strani investitori ne bi ulagali u tu pokrajinu.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je da Vojvodina svoj razvoj bazira na kombinaciji poljoprivrede, prehrambene industrije, prateće automobilske industrije i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Zobenica (SNS): S Tenisom nije potpisan ugovor 

Potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Damir Zobenica izjavio je danas da Vlada Srbije nije potpisala nikakav ugovor sa nemačkom kompanijom Tenis i optužio predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića da laže.

Zobenica je na konferenciji za novinare rekao da će domaći poljoprivrednici, na osnovu “sporazuma” s Tenisom imati priliku da u Nemačkoj “dobiju najbolja znanja” o najsavremenijim dostignućima u oblasti stočarstva.

„Sam gospodin Tenis je rekao da u Srbiju dolazi isključivo zbog premijera Aleksandra Vučića i zbog njegove iskrene namere da oporavi poljoprivredu, koja je potpuno uništena onog trenutka kada su u Demokratskoj stranci odlučili da stotine hiljada hektara obradive zemlje daju u ruke Darku Šariću i Miletu Jerkoviću“, naveo je Zobenica.

On je optužio DS da je kriv što je stočarstvo u Srbiji dovedeno na nivo iz 19. veka i ocenio da DS vodi politiku “laži i mržnje”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga