Pajtić: Vlast rizikuje nastavak evrointegracija

... još jedan igrokaz u režiji SNS

06. jan 2015

Predsednik Pokrajinske vlade i Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić rekao je u intervjuu za Danas da je počastvovan ukazanim poverenjem građana Vojvodine i da je obavezan da Pokrajinsku vladu vodi što bolje.

On je poručio i da je kao rezultat toga, polovina svih stranih investicija u ovoj zemlji došla u Vojvodinu, a da je nivo prava nacionalnih zajednica najviši u Evropi

Na pitanje da li mu je neugodno zbog toga što je više od deset godina premijer Vojvodine, Pajtić je rekao da bi mu bilo neugodno da je DS oružanim putem preuzela odgovornost.

„Nismo. Pobedili smo na izborima“, istakao je Pajtić.

On je ocenio da predsednik države Tomislav Nikolić, svestan sadržine Briselskog sporazuma, pokušava da se nizom izjava distancira od Vlade i priđe biračima Srpske napredne stranke (SNS) koji su iznevereni pričama o ulasku u Evropsku uniju (EU). Pajtić je istakao i da vlast rizikuje nastavak evropskih integracija.

„Vlada će ponovo ignorisati predlog Nikolića, kao i prošli put, a on će pričati kako je ipak nešto ponudio. Time će svi zajedno zamajavati oba dela biračkog tela – i onaj proevropski i onaj evroskeptični“, izjavio je Pajtić za
Danas.

Lider demokrata poručio je da je to još jedan igrokaz u režiji SNS u kome se uloge dobrog i lošeg policajca menjaju u zavisnosti od toga ko je publika.

Demokratska stranka, podsetio je, podržala je Briselski sporazum jer je značio i nastavak evropskih integracija.

„Ova vlast sada rizikuje nastavak integracija time što ne sprovodi ono što je tim sporazumom ugovoreno“, upozorio je Pajtić.

On je dodao da je posledica takvog ponašanja i to što u prošloj godini nisu otvoreni pregovori, a u zaključcima Saveta EU iz decembra se i ne pominje kada bi moglo biti otvoreno prvo poglavlje.

„O svemu tome ni premijer, ni ministri nisu podneli izveštaj parlamentu i, samim tim, građanima, što samo po sebi govori da smo parlamentarna demokratija samo na papiru“, istakao je Pajtić.

Lider DS je napomenuo i da premijer Aleksandar Vučić stalno ponavlja kako ništa niko nije rekao protiv njegovih ekonomskih mera.

„Meðutim, da nije medijske blokade i nespremnosti Vlade na debate o ekonomskim merama, možda bismo čuli da mi stalno govorimo da su njegove mere prebacile teret krize na srednji sloj – prosvetne i zdravstvene radnike, sudije,advokate, policajce, kvalifikovane radnike, jer on ne računa na njih kao birače, pa mu ne smeta da nose teret njegovih reformi posle kojih smo još zaduženiji i sa još manjom kupovnom moći“, ocenio je Pajtić.

(Danas, Fonet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga