Pajtić: Vlast doprinela atmosferi nasilja i agresije

Posle incidenta na utakmici Srbija-Albanija krenulo se sa podizanjem antialbanske atmosfere

24. okt 2014

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da poslednji incidenti i napadi na pekare u Vojvodini pokazuju da u Srbiji trenutno postoji „atmosfera nasilja i prisile i to  ne samo nad političkim protivnicima i medijima, ili tokom lokalnih izbora…“.

Pajtić je u emisiji „Politbiro“ Radio-televizije Vojvodine kazao da se posle incidenta na utakmici Srbija-Albanija krenulo sa podizanjem antialbanske atmosfere, koja se završila eksplozijom frustracija i nezadovoljstva.

„Naravno da je vlast za to najodgovornija. Ne kažem da je vlast organizovala napade na pekare, ali jeste znatno doprinela atmosferi nasilja i agresije. Uz to, time što se insistira na incidentu, oko kojeg se država i nije najbolje snašla, zapravo se zabašuruje i činjenica da se smanjuju plate i penzije, da je paralisan pravosudni sistem, da štrajkuje prosveta…“, ocenio je on.

Pajtić, koji je i lider Demokratske stranke, kritikovao je predloženi rebalans republičkog budžeta, navodeći da je on odraz nesposobnosti aktuelne vlasti, te da prvi put posle 14 godina u Srbiji dolazi do smanjenja plata i penzije. Te mere smatra potpuno neprihvatljivim, jer je, kako tvrdi, moguće da se problemi reše drugačije.

„Komično je kad se neko posle skoro tri godine na vlasti poziva na prethodne vlade. Pa, i prethodna vlada je bila Vučićeva vlada. Tito, Milošević, Koštunica i Tadić su se zajedno zadužili 14 milijardi, a Vučić za samo dve godine sedam milijardi, i to je politika koju ova Vlada vodi „, istako je Pajtić.

On je ocenio da je politika smanjenja plata i penzija loša iz više razloga, jer je, kako je naveo, „pogrešno osiromašeno društvo izvlačiti iz krize tako što ćemo građane dodatno osiromašiti“.

Prema njegovim rečima, rešenje je u promeni poreske politike tako da najbogatiji snose najveći teret oporezivanja.

„Progresivno oporezivanje znači da oni koji imaju najviše prvi treba da plate više poreza nego do sada. U velikom broju kompanija danas isplaćuju se dividende umesto plata i tako se izbegava plaćanje poreza, a treća mera bila bi naplaćivanje poreza od dužniika takozvanih tajkuna. „Zašto se svima ostalima pleni imovina, a ne i onima koji imaju milijarde?“, istakao je Pajtić.

BanovinaRekonstrukciju Pokrajinske vlade Pajtić je najavio za početak novembra. On je kazao da DS nema nesporazuma sa koalicionim partnerima u APV, navodeći da se to vidi i po tome što pokrajinska vlada dobro funkcioniše.

„Mislim da smo fantastičan uzor i Republičkoj vladi u svim segmentima. Imaćemo rebalans budžeta kojim ćemo odustati od planiranih zaduženja, za razliku od Republičke vlade koja se stalno sve više i više zadužuje. Mi smo izuzetno štedljivi i kroz unutrašnje uštede uspeli smo da obezbedino sredstva za završetak kapitalnog projekat u oblasti zdravstva, a reč je o Kamenici 2“, naveo je on.

Pokrajinski premijer tvrdi da je vojvođanska vlast uvek bila za razgovore sa republičkom o pitanjima vezanim za interes građana, kao što su finansiranje APV i ustavnih sedam odsto.

„Mi smo uvek bili za razgovore o tim pitanjima. Pa nismo mi ti koji su organizovali demonstracije ispred Republičke vlade, nego je bilo obrnuto. Nismo mi ti koji rušimo Republičku vladu otimanjem poslanika nego to oni čine… Ali, bez obzira na sve to, nemamo pravo na lične animozitete kad su u pitanju naše zakonske obaveze i interes građana“, kazao je.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga