Pajtić: VANU će opstati, ovako ili onako

I ako Ustavni sud ospori VANU , postojaće nova regionalna akademija, čija uloga će biti razvoj umetnosti, kulture i nauke na teritoriji Vojvodine

03. jan 2013

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić potvrdio je “Dnevniku” da će uz Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti biti formirano novo naučno društvo, odnosno regionalna akademija, da bi se moglo nastaviti finansiranje razvoja nauke i umetnosti iz pokrajinskog budžeta.

Pajtić je kazao da je odlukom Ustavnog suda iz jula prošle godine osporena odredba Zakona o nadležnostima APV o finansiranju VANU, ali da nije ukinut osnivački akt te institucije koji je donela Skupština Vojvodine, zbog čega će VANU i dalje postojati.

– VANU je osnovan odlukom Skupštine i pošto ona nije osporena, ta institucija i dalje postoji, bar dok Ustavni sud ne bude odlučivao o ustavnosti Statuta Vojvodine. Naime, može se očekivati da tad USS ospori odredbe Statuta o VANU, s obzirom na to da je prilikom ocene ustavnosti Zakona o nadležnostima osporio nadležnosti Pokrajine u oblasti nauke. Zbog toga nije moguće da se VANU u ovakvom obliku u kojem je konstituisan finansira iz pokrajinskog budžeta – rekao je Pajtić.

On je dodao da je zato bilo potrebno da se formira nova regionalna akademija “u drugoj formi i s istim sadržajem, istim ljudima i programima, i razvojnom ulogom” kao VANU.

– Ta potreba postoji da bi se moglo nastaviti finansiranje rada VANU, pa i ako Ustavni sud ospori tu instituciju, postojaće nova regionala akademija, čija uloga će biti razvoj umetnosti, kulture i nauke na teritoriji Vojvodine – naveo je Pajtić.

Pre nedelju dana, podsetimo, skupština VANU odlučila je da ne menja naziv, kako je to prvobitno bilo planirano, već da opstane i ta insitucija, ali i da se formira paralelno naučno društvo pod nazivom Akademija nauka, kulture i umetnosti Vojvodine – a koje bi se moglo finansirati iz pokrajinskog budžeta. Kako je tad našem listu rekao predsednik VANU Julijan Tamaš, te odluke donete su jer „Vojvođanska akademija nauka i umetnosti ne pristaje na samoukidanje, nego će postojati sve dok je ne ukinu Ustavni sud Srbije ili Skupština Vojvodine kao osnivač”.

– Nećemo da se samoukinemo, kako zbog odgovornosti prema Skupštini Vojvodine kao osnivaču, tako i zbog dostojanstva članova Akademije – kazao je Tamaš.

On je naveo da je VANU prihvatio sugestiju Pokrajinskog sekretarijata za nauku da se napravi paralelno naučno društvo, pre svega zbog problema u finansiranju VANU.

– To je pokušaj da se u ovom haosu postigne neki dogovor između pokrajinske i republičke administracije. Nismo želeli da sprečimo da se napravi neki bajpas do pronalaženja političkog dogovora između dva nivoa vlasti. Jer, očigledno je da ova dešavanja i ponižavanje VANU nemaju nikakve veze s naukom već je reč o političkim odlukama, odnosno političkim dilovima ili političkim konfliktima – ocenio je predsednik VANU.

(Dnevnik/Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga