Pajtić: Uvredljivo je porediti Vučića sa Đinđićem

Sadašnja situacija u Srbiji je "prirodna posledica činjenice da je izostala lustracija"

10. mar 2013

Zamenik predsednika Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je da je poređenje predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića sa ubijenim premijerom i predsednikom DS-a Zoranom Đinđićem „pre svega uvreda za Zorana Đinđića“.

Pajtić je za današnji novosadski Dnevnik rekao da jedan deo intelektualne elite poredi Vučića sa Đinđićem jer takvo poređenje nije zasnovano na ozbiljnom promišljanju, već na nekim pragmatičnim razlozima.

„Ukoliko zaista misle da se može staviti znak jednakosti između Đinđića i Vučića, onda se intelekt te i takve intelektualne elite samo može staviti pod znak pitanja“, poručio je Pajtić.

On je ocenio da je sadašnja situacija u Srbiji „prirodna posledica činjenice da je izostala lustracija“. „Mi danas imamo vladu sastavljenu od ljudi koji su devedesetih godina bili visoko pozicionirani u političkim strukturama koje su dugoročno, za više decenija, unazadili Srbiju. A izostanak lustracije je posledica činjenice da je Zoran, u želji da naše društvo temeljno izmeni, bio tragično usamljen“, kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica činio je sve da u suštini reafirmiše bezbednosne, finansijske i političke strukture koje su devastirale zemlju. „Zapravo, Zoran za te i takve korenite promene države i društva nije tada imao podršku ni velikog dela DOS-a, pa ni ogromnog broja građana, i to treba otvoreno reći“, poručio je Pajtić.

On je rekao da je DS 2008. godine ušao u koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), da ne bi vladu napravili DSS, SPS i radikali. „Koliko god da je za članove DS-a taj manevar bio emocionalno, pa čak i fiziološki težak za svariti, ipak je vodio zemlju napred“, rekao je Bojan Pajtić.

CP: Da je Đinđić živ, položaj Crnogoraca bi bio bolji

Crnogorska partija (CP) je danas ocenila da bi položaj Crnogoraca u Srbiji danas bio znatno bolji da nije bio ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić.

„Da je danas (Đinđić) živ, verujem da bi odnosi između Srbije i Crne Gore bili na višem nivou, saradnja sadržajnija i intenzivnija, a položaj crnogorske zajednice u Srbiji mnogo bolji“, naveo je u saopštenju za javnost predsednik Crnogorske partije Dragan Stevović.

Dodao je da će u utorak učestvovati u „Šetnji za Zorana“ u Beogradu i rekao da je ponosan jer je poznavao Zorana Đinđića.

Premijer Srbije i predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je u atentatu ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, pre deset godina, 12. marta 2003. godine.

(Autonomija/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga