Pajtić: USS nas bruka u očima sveta!

Jasno je da 'tajming' (odluke) nije bio slučajan. Ovo je neka vrsta političkog pozicioniranja onog dela sudija USS koji su glasali za ovakvu odluku

14. jul 2012

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da su neki delovi odluke Ustavnog suda Srbije (USS) o nadležnosti Vojvodine paradoksalni i da se kose s međunarodnim ratifikovanim konvencijama.

„Zbog svega toga, brukaju nas u očima međunarodne zajednice… Jasno je da ‘tajming’ (odluke) nije bio slučajan. Ovo je neka vrsta političkog pozicioniranja onog dela sudija USS koji su glasali za ovakvu odluku“, rekao je Pajtić u intervjuu za Politiku.

On je kazao da zbog toga nije „neobično da je (odluka) objavljena istog dana kada je potpisan koalicioni sporazum novih partnera na republičkom nivou, odnosno dan pre nego što je konstituisana nova pokrajinska vlada“.

Pajtić je naveo da je tom odlukom „USS prilično kompromitovao sam sebe, ali i ideju o izgradnji nezavisnih institucija u Srbiji“ i dodao da se kao pravnik može složiti sa USS u nekim segmentima odluke, ali da su „neki segmenti zaista paradoksalni“.

Kao jedan od primera naveo je odluku kojom se osporava prenos pokrajinskih nadležnosti na nacionalne savete, čime se, prema njegovoj oceni, širi nadležnost pokrajine i vraćaju joj se osnivačka prava nad dvadesetak manjinskih medija.

Pajtić je rekao da se time krše stečena prava manjinskih zajednica „da preko svojih predstavnika u nacionalnim savetima upravljaju tim medijima“.

„Ovo je jedinstven primer u Evropi, da Ustavni sud suzi obim stečenih prava nacionalnih manjina… Protivustavnom je proglašena kvalifikacija da se u Vojvodini neguju evropske vrednosti“, istakao je Pajtić, koji je funkcioner Demokratske stranke.

Ustavni sud Srbije osporio je dvadesetak odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, među kojima su i ona da je Novi Sad glavni grad Pokrajine, kao i da Vojvodina može osnivati svoje predstavništvo u Briselu.

Pajtić je kazao da „Vojvodina neće biti jedina regija bez predstavnika u Briselu koji će se boriti da joj pripadne što više sredstava iz evropskih fondova“.

„Znajući da u ovoj državi može da se desi nešto što se nikada i nigde u drugim delovima Evrope ne dešava, mi smo predstavništvo Vojvodine registrovali kao Odeljenje Fonda za evropske poslove, tako da ono u formalnom smislu nije niti može biti sporno“, rekao je Pajtić.

On je kazao da niko ozbiljan ne može da ospori Vojvodini da ima predstavništvo u Briselu, u zemlji čije je opredeljenje da ide u EU.

USS je osporio geografsku odrednicu da Vojvodinu čine oblasti Srem, Banat i Bačka, sa obrazloženjem koje je „još grotesknije nego samo osporavanje pojmova koji se na ovim prostorima vekovima koristi“.

„Njihovo objašnjenje, da pojednostavim, glasi da Srema ima i u Hrvatskoj, a Banata u Rumuniji. E sad, nisu se setili ni Hrvati ni Rumuni da im mi osporavamo teritorijalni integritet, nego se setio USS“, rekao je Pajtić.

Odluka Ustavnog suda Srbije da pojedine odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine nisu u saglasnosti s Ustavom izazvala je podeljene reakcije javnosti, ali i stručnjaka, budući da neki od njih smatraju da je odluka na mestu, a drugi pak da je ona „kontroverzna“ i posledica „rđavih“ odredaba Ustava Srbije koji se odnose na Vojvodinu.

(Politika)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga