- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pajtić: USS će neke stvari morati da pojasni

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da nije iznenađen što je Ustavni sud doneo odluku da ospori neke navode Zakona o prenosu nadležnosti Vojvodine samo dan uoči formiranja nove Vlade Vojvodine.

Pajtić je novinarima uoči zasedanja Skupštine Vojvodine na kojoj se bira nova vlada rekao da u toj odluci suda postoji niz nelogičnosti koje će Ustavni sud na insistiranje Vojvodine morati dodatno da pojasni.

“Nije slučajno što je odluka doneta na dan koji je doneta i u obliku u kom je doneta. Odluka sadrži čitav niz nelogičnosti, jer ne vidim zbog čega Vojvodina ne može da pomaže trudnicama i porodiljama i šta je tu protivustavno”, rekao je Pajtić.

Dodao je da se nelogičnosti ogledaju i u činjenici da je za sud protivustavna odluka Pokrajine da podržava penzionere i socijalno ugrožene kategorije.

“Nailazimo i na groteskne detalje da su Srem, Banat i Bačka neusaglašeni sa Ustavom. Plašim se da su ti termini i te geografske celine nastale mnogo pre nego što je donet Ustav Srbije, tako da će biti teško uskladiti sve toponime u nekom aktu vekovima nakon što su nastali”, rekao je Pajtić.

Govoreći o predstavništvu Vojvodine u Briselu, koje je takođe osporio Ustavi sud, Pajtić je rekao da je pokrajinska administracija znala u kojoj zemlji živimo i da je zbog toga ono i registrovano kao odeljenje Fonda za evropske poslove.

“Jedino nama može da se desi da nam se ospori da kao regija imamo predstavništvo u Evropi, jer sve regije zemalja članica EU i zemalja kandidata imaju svoje predstavništvo u Briselu, a imaju ih i Kragujevac i Niš”, rekao je Pajtić i dodao da kancelarija Vojvodine zato i ne može biti sporna.

Pajtić se osvrnuo i na činjenicu da je Ustavni sud doneo odluku preglasavanjem, rekavši da jedna ovakva odluka ni ne može dase donose jednoglasno i da je očigledno da u sebi sadrži politički karakter, zbog čega će Pokrajina tražiti razjašnjenja u svakom spornom delu odluke.

Ocenio je da odluka Ustavnog suda ne može uticati na ono što radi pokrajinska administracija, ali je upozorio da može doneti štetu ugroženom delu stanovništva.

“Mi ćemo zato nastaviti da pomažemo ugroženom stanovništvu, po cenu da to neko i dalje proglašava protivzakonitim ili protivustavnim, a tražićemo i da vidimo kako to treba da se ubuduće po Ustavnom sudu zovu Banat, Bačka i Srem”, rekao je Pajtić.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!