Pajtić: Uslovi u studentskim domovima u Novom Sadu bolji nego u Evropi

Novoizgrađeni studentski dom Kolegijum Evropa primiće oko 350 studenata

20. nov 2015

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da 4.000 studenata Univerziteta u Novom Sadu koji žive u studentskim domovima, žive u uslovima koji su bolji nego u razvijenim zemljama Evropske unije.

Pajtić je na otvaranju Kolegijuma Evropa, novog studentskog doma u Novom Sadu, koji je namenjen studentima iz mađarske nacionalne zajednice kao i mladim Srbima iz Mađarske, rekao da su takvi uslovi u domovima obezbeđeni zahvaljujući ulaganjima Pokrajinske vlade u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih domova.

“Ovako dobri uslovi omogućiće da mladi ljudi dođu da se obrazuju ovde, a ne u inostranstvu, i da ostanu nakon što završe svoje studije u ovoj zemlji, što je i najvažnije. Najvažnije je da se očuva i ona vrsta ambijenta, koji imamo u Vojvodini gde se govori šest službenih jezika”, kazao je Pajtić.

On je najavio da će u toku ovog meseca biti završena i rekonstrukcija Tekelijanuma, središta kulturnog i obrazovnog života Srba u Mađarskoj.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je ulaganje u obrazovanje uvek kapitalno ulaganje i šansa da se obrazuje nova generacija intelektualaca koji svoju sadašnjost i budućnost vide u ovoj državi.

Novoizgrađeni studentski dom Kolegijum Evropa primiće oko 350 studenata koji studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a koji su osnovno ili srednje obrazovanje stekli na mađarskom jeziku, kao i srpskih studenata iz Mađarske.

Izgradnju Doma finansirale su Pokrajinska vlada i država Mađarska, dok je Rimokatolička biskupija Bačka dala zemljište na kom je izgrađen objekat.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga