Pajtić: Uskoro sistem za brže izdavanje dozvola investitorima

U Vojvodini je realizovano 45 odsto stranih investicija u Srbiji

24. okt 2012

 

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je Pokrajina pripremila sistem koji će lokalnim samoupravama omogućiti da ubrzaju izdavanje dozvola investitorima pri započinjanju posla.

Pajtić je na susretu sa investitorima na Novosadskom sajmu rekao da su glavne sporne tačke za nove strane investitore vreme izdavanja saglasnosti i dozvola, i obučenost radne snage za potrebe investitora.

„Zato smo formirali i Edukativni centar koji je finansirala Vlada Austrije, da upodobimo strukturu ljudi koji nisu zaposleni onome što traže investitori“, rekao je Pajtić.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin rekao je da je Vojvodina region sa najviše stranih investicija u Srbiji – sa 230 stranih kompanija sa oko 65.000 zaposlenih.

U Vojvodini je realizovano 45 odsto stranih investicija u Srbiji, rekao je Vasin.

Kao jednu od najvažnijih mera Vasin je naveo podršku „grinfild investicijama“ većim od tri miliona evra, za koje će Vlada Vojvodine finansirati zakup proizvodne hale dok ne bude sagrađen novi objekat.

Vasin je rekao da Razvojna banka Vojvodine priprema poseban kreditni program za investitore, dok će Garancijski fond Vojvodine imati posebnu meru podrške poljoprivrednicima i proizvođačima poljoprivredne mehanizacije.

Direktor Fonda za promociju investicija u Vojvodini (VIP Fond) Aleksandar Stojkov rekao je da su prošle godine strani investitori u Vojvodini otvorili 3.188 radnih mesta, od kojih su više od 2.000 otvorili već postojeći investitori.

„Oni su najbolji ambasadori naše zemlje u inostranstvu jer nas preporučuju novim investitorima koji tek treba da dođu“, rekao je Stojkov.

Predsednik Izvršnog odbora kompanije Henkel Srbija Georg Grasl (Grassl) rekao je da je procedura za dobijanje dozvola najveći problem investitora u Srbiji.

Rekao je da za Henkel poseban problem predstavljaju inpekcijske službe, čije procedure za dobijanje dozvole za promet određenih farmaceutskih proizvoda previše traju, zbog čega će zatražiti pomoć Vlade Srbije.

„Država bi trebala da se usredsredi i na smanjenje rashoda investitore“, rekao je Grasl i dodao da bi za kompaniju Henkel bilo veoma važno uvođenje elektronske uprave u Srbiji.

Grasl je danas izneo da je Henkel za deset godina u Srbiji investirao 130 miliona evra i učestvorostručio proizvodnju u pogonima u Kruševcu, Beogradu i Inđiji, odkale oko 44 odsto proizvoda izvozi u 50 zemalja.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga