Pajtić: Ugrožena prava manjina zbog nefinansiranja RTV-a

Republičke vlasti u rebalansu budžeta obezbedile samo sredstva za RTS, a ne i za RTV

10. jul 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da su ugrožena prava nacionalnih manjina u toj pokrajini, jer u republickcom budžetu nisu predviđena sredstva za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) već samo za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Pajtić je u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Majklom Devenportom (Michael Davenport) rekao da je RTV, koji program emituje na 10 jezika, doveden u neravnopravan položaj u odnosu na RTS i dodao da je time ugrožena priprema programa i egzistencija zaposlenih, kao i zagarantovana manjinska prava građana Vojvodine da budu informisani na svom maternjem jeziku.

On je dodao da su zbog najavljenog ukidanja pretplate mnogi građani prestali da je plaćaju, a da su republičke vlasti u rebalansu budžeta obezbedile samo sredstva za RTS, a ne i za RTV, preneo je Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

Vojvođanski premijer je podsetio da pokrajina nema nadležnosti u ovoj oblasti, jer su i RTS i RTV osnovani po republičkom Zakonu o radio-difuziji, kojim je uređeno i pitanje finansiranja oba javna servisa.

Pajtić i Devenport razgovarali su i o muzičkom festivalu Egzit, koji večeras počinje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, i složili se da taj festival ima značajne pozitivne efekte u promociji Srbije a posebno Novog Sada, koji je u svetu prepoznatljiv upravo po ovoj muzičkoj manifestaciji.

Devenport je danas posetio i kamp festivala Egzit, u kojem su smešteni i gosti iz njegove Velike Britanije.

Nacionalni saveti: Dovode se u pitanje Ustav i zakoni Srbije

Informisanje na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini ugroženo je zbog veoma teškog finansijskog položaja Radio-televizije Vojvodine. U nacionalnim savetima manjinskih zajednica smatraju da su zbog nebrige svih nivoa vlasti i potpunog okretanja leđa pokrajinskom javnom servisu, dovedena u pitanje, Ustavom i zakonima zagarantovana, manjinska prava u javnom informisanju.

To da plata radnicima kasni dva meseca, možda i nije neka vest danas u Srbiji. Međutim, nadležne bi mogla da zabrine informacija da je osetnim smanjenjem plaćanja pretplate, a nepronalaženjem alternativnog rešenja do prelaska na budžetsko finansiranje, ugrožena proizvodnja programa.

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine smatra da se nemarom države za funkcionisanje RTV-a, ozbiljno krše prava manjina. U tom savetu zadužena za medije, Zita Šimon kaže da je dopis sa apelom za pomoć poslat na sve relevantne adrese u državi.

„U tom stavu smo zaključili da je ova situacija neodrživa, tražili smo da se što hitnije nađe rešenje da se u budućnosti obezbedi stabilan izvor finasiranja za RTV“, kaže ona.

Član Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Slovaka Vladimir Valenćik kaže da se problemi sa finansiranjem RTV neposredno odražavaju na opstanak radijskog i televizijskog programa na slovačkom jeziku.

„Nacionalni savet Slovaka je na svojoj sadnici apelovao na nadležne da preduzmu adekvatne mere u skladu sa Ustavom i zakonom i obezbede nesmetano funkcionisanje javnog medijskog servsa Vojvodine“, ističe Valenćik.

„Ugroženo je informisanje i na rusinskom jeziku“, ističe predsednik Nacionalnog saveta te nacionalne manjine Slavko Rac.

„Mislim da se Beograd konačno prikazao u pravom svetlu sa maćehinskim odnosom prema građanima Vojvodine. Radio televizija Srbije se, na neki način, spašava, a naša televizija i radio su prepušteni sami sebi“, ocenjuje on.

„Neophodno je postojanje pokrajinskog javnog servisa“, naglašava predsednik Nacionalnog saveta Rumuna Danijel Petrović i naglašava da je sada trenutak da se pomogne RTV-u.

„Mi kao Nacionalni savet Rumuna možemo samo da damo podršku očuvanju jedne takve institucije i sugurno da ćemo pomoći zajedno sa svim organima u zemlji“, ističe on.

O problemima u funkcionisanju RTV-a danas bi trebalo da raspravlja i Upravni odbor naše kuće, a koliko je situacija teška svedoči i izjava direktora RTS-a Aleksandra Tijanića da je republički javni servis pred zatvaranjem uprkos tome što vlada Srbije već nekoliko meseci finansijski pomaže – isključivo RTS.

Pokrajinska vlada smatra se nenadležnom za RTV, a kako sad stvari stoje jedino bi Vojvođani mogli da pomognu urednijim plaćanjem pretplate, ali samo ako bude programa koji oni prepoznaju kao svoj javni servis.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga