Pajtić: Svi potencijali uključeni u odbranu od poplava u Sremu

U Vojvodini obezbeđen smeštaj za 16.000 ljudi

20. maj 2014

Svi potencijali Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine i pokrajinske vlade upregnuti su u ovom momentu da se sačuvaju od poplava četiri naseljena mesta u opštini Šid, gde se izvode radovi na njihovoj zaštiti, izjavio je danas pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

Završeni su radovi oko naselja Bosut, a timovi i mahenizacija jednakom merom rade u Sremskoj Rači, Višnjićevu i Moroviću, rekao je Pajtić u selu Višnjićevo i dodao da je cilj da se sva ta naselja spasu od poplava i da se minimalizuju potencijalne štete.

Prema njegovim rečima, iako je vodostaj Save kod Sremske Mitrovice u laganom padu i u 16 sati je bio 788 centimetara, još uvek nema razloga za opuštanje.

On je naveo da se bitka vodi na dva fronta, pa se tako s jedne strane brane Sremska Rača, Morović, Višnjićevo, Bosut, a sa druge strane zbrinjavaju se ljudi sa ugroženih područja.

Pajtić je danas obišao i prihvatni centar u Rumi i naveo da su u Vojvodini obezbeđeni kapaciteti za prihvat 16.000 ljudi.

Prema rečima Dragana Panića, predsednika opštine Ruma, sinoć je u Rumu stiglo dvadeset i jedno, uglavnom starije lice evakuisano iz sela Jamena u Sremu.Dodao je da je Ruma spremna da prihvati oko 500 ljudi.

Direktorica Doma zdravlja u Rumi Snežana Bojanić rekla je da su sva pristigla lica pod stalnim nadzorom, i dodala da je njih petoro koji su nepokretni i slabovidi smešteno u Gerontološki centar, a 16 evakuisanih je u prihvatnom centru u Sportskoj hali u Rumi.Poplave Pajtic

U odbranu od poplava uključilo se i Javno preduzeće Vojvodinašume, na liniji odbrane od poplava Sremske Mitrovice, Morovića, Kupinova, Klenka, Jamena, Bosuta i Višnjićeva, saopšteno je iz tog preduzeća.

To preduzeće je na raspolaganje dalo svu raspoloživu mehanizaciju i zaposlene, koji rade na podizanju odbrambenog nasipa u ovim mestima i u evakuaciji stanovništva.

Pošto je poplavni talas zahvatio šume i prirodna staništa divljači preduzete su i preventivne mere u zbrinjavanju divljači, navodi se u saopštenju.

Novi konvoj humanitarne pomoći danas je uputio i Grad Novi Sad: kamion sa flaširanom vodom otišao je za Pećince, kamion hrane za Šabac, kombi sa sredstvima za dezinfekciju i antibioticima u Batajnicu, a u Krupanj je upućen kamion sa vodovodnim cevima i sredstvima za deratizaciju, dezinfekciju i stočnom hranom.

Jedna novosadska pekara obezbedila je hleb koji je poslat prihvatilištu u Beogradu, a zahvaljujući velikom odzivu volontera, 35.000 džakova sa peskom je lagerovano u objektu JKP ‘Gradsko zelenilo’.

Kancelarija za inkluziju Roma Vojvodine i nevladina organizacij Vojvođanski klub pozvali su danas građanima da jedan deo humanitarne pomoći, namenjen ugroženima od poplava, usmere i na sugrađane, Rome i Aškalije iz novosadskog prigradskog naselja Veliki rit, koji su takođe ugroženi poplavom.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga