Pajtić: Statut je jutro posle teške noći

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je usvajanje novog Statuta pokrajine obaveza…

14. okt 2008

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je usvajanje novog Statuta pokrajine obaveza prema građanima Vojvodine ali i prema novom Ustavu Srbije, koji je legitimisao Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu. Obrazlažući Predlog statuta pred poslanicima Skupštine Vojvodine, Pajtić je rekao da „novi Statut Vojvodine nije epohalan i nije istorijski“. „On nam samo garantuje prava koje smo odavno zaslužili, ali građani ovaj Statut vide kao jutro posle teške noći. Dobro jutro Vojvodino“, rekao je Pajtić.
Prema njegovim rečima, u procesu donošenja novog Statuta nema mesta sukobu slepih stranačkih interesa, već je reč o poverenju političkih stranaka prema njenim građanima. On je dodao „da Predlog statuta nije volja političke elite, već je nasušna potreba svake žena i svakog čoveka koji u političarima vide ozbiljne i odgovorne ljude“. „Nije problem u tome što Srbija ima Vojvodinu, problem je što ih nema više. Mi smo građanima obećali evropsku Vojvodinu za sve dobre ljude i obećeli smo im upravu, brži razvoj i decentralizaciju“, rekao je pokrajinski premijer.
On je ocenio da Vojvodina želi da što pre privuče strani kapital, postane konkurentna na evropskom tržištu i hoće da učestvuje u slobodnom protoku radne snage, a kao jedan od pomaka u tom pravcu vidi mogućost osnivanja razvojne banke Vojvodine. „Apsolutno sva evropska iskustva pokazuju da je funkcionalna decentralizacija najbolji lek protiv pravne nesigursnoti, birokratskog voluntarizma i korupcije“, rekao je Pajtić. On je dodao da je decentralizacija „dobro rešenje jer se njome aktiviraju svi potencijali Srbije i stvara mogućnost za potpunu izgradnju infrasturkture Vojdine, jer je reč o dvomilionskom interesu njenih građana“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga