Pajtić: Srbija mora poštovati Vojvodinu

Zahtevi za ukidanje Vojvodine dovešće do zahteva za otcepljenje Pokrajine

11. nov 2012

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i upozorio da ekstremni zahtevi za ukidanje Vojvodine mogu proizvesti i druge ekstremne zahteve, za nezavisnošću pokrajine.

„Mislim da te poruke, ni političke grupacije koje ih upućuju, nemaju značajan uticaj u javnosti, ali one doprinose atmosferi nepoverenja unutar države. One svakako za posledicu mogu imati i jačanje independističkih ideja. To je prosto prirodna reakcija, jer jedna ekstremistička inicijativa proizvodi drugu“, rekao je Pajtić za današnji novosadski Dnevnik.

On je ocenio strašna ekonomska kriza proizvodi ekstremnu desnicu, poput slučaja Jobika u Mađarskoj ili Zlatne zore u Grčkoj.

„Ovako teška vremena u socijalnom smislu uvek poguduju ekstremnim političkim opcijama, i desnim i levim“, rekao je Pajtić.

Dodao je da Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i dodao da poslednje izjave evropskih zvaničnika Štefana Filea i Jelka Kacina jasno govore u prilog tome da je Srbija kao država dužna da poštuje svoje propise i svoj ustav.

„Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i da čini gotovo trećinu stanovništva i teritorije Srbije i da daje ogroman doprinos i u ekonomskom i u svakom drugom smislu celoj zemlji“, poručio je Pajtić.

On je rekao da će Srbija morati menjati svoj ustav do momenta prikljucenja EU, ali je ocenio da u ovom momentu ne postoji politička volja za to.

Ponovio je da će Vlada Vojvodine podneti ostavku ukoliko se ustanove zloupotrebe u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV).

„Građani Vojvodine i štediše RBV ipak neuporedivo više veruju pokrajinskoj vladi nego onim republičkim funkcionerima koji su tu nanku klevetali i u odnosu na period u kojem je Pokrajina preuzela brigu o njoj“, kazao je Pajtić.

Najavio je da će, ukoliko do 31. decembra Republika ne uplati Vojvodini sredstva koja joj pripadaju po ustavu, Pokrajina pokrenuti parnične tužbe na osnovu kojih će tražiti da se obezbede nedostajuća sredstva u pokrajinskom budžetu.

„Prema našim procenama, reč je o oko devet milijardi dinara koliko ćemo biti u minusu ako se ne ispoštuje ustavna garancija o finansiranju Vojvodine“, kazao je Pajtić.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga