Pajtić: SNS želi da uništi Vojvodinu po svaku cenu

Reagovanja na izjavu ministarke Zorane Mihajlović da je Vojvodina "bućkuriš"

09. avg 2013

Optužbe i neistine ministarke Mihajlović na račun Vlade Vojvodine i građana Vojvodine samo ilustruju drskost, nezainteresovanost i opaku nameru da se Vojvodina uništi po svaku cenu, saopšteno je danas iz Kabineta predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića.

To je reakcija na izjavu Mihajlovićeve pkoju je dala političkom glasilu SNS-a, novosadskom Dnevniku, a u kojem je Vojvodinu uporedila sa „bućkurišem“: „Vojvodina je apsurd Srbije jer umesto da ima najvišu stopu zaposlenosti, ona ima najvišu stopu nezaposlenosti radno sposobnog stanovništva. Treba li još nešto reći o radu postojeće vlade? Od regije koja je bogata resursima, imamo jednu sumornu sliku koja ne donosi dobro nikom – ni građanima Vojvodine niti cele Srbije. Ponekad se pitam kako sadašnji premijer Vojvodine uopšte ima obraza da se pojavljuje po gradovima u Vojvodini i govori o napretku i budućnosti. Pokazali su se kao nesposobni i moraju da se sklone jer su uspeli da od najfinijih sastojaka naprave bućkuriš.

Iz Pajtićevog kabineta soapšteno je da, istine radi, treba podsetiti javnost da aktuelna Vlada Srbije koristi svaku priliku da uništi Vojvodinu i oteža život njenim građanima, pre svega ukidanjem Ustavom garantovanog transfera u iznosu 7 odsto ili 32 milijarde dinara godišnje, čime je onemogućena i teoretska mogućnost razvoja Vojvodine.

„Ali, čak i u ovim uslovima, Vojvodina je nakon beogradskog prvi region po razvijenosti u Srbiji. Po stepenu razvijenosti iznad republičkog proseka, od 23 jedinice lokalne samouprave u Srbiji, čak 13 jedinica, ili više od polovine su opštine i gradovi iz Vojvodine. Po podacima iz ankete o radnoj snazi iz aprila ove godine Republičkog zavoda za statistiku, Vojvodina ima stopu od 24,8 odsto i jedino beogradski region ima nižu stopu nezaposlenosti od Vojvodine što je posledica, pre svega, velike koncentracije finansijskih i državnih institucija u gradu Beogradu. Broj nezaposlenih je u Vojvodini u periodu januar- jun 2012. godine smanjen za oko 1 odsto, a u Srbiji za svega 0,31 odsto. U ukupnom broju stranih investicija u Srbiji, Vojvodina učestvovala sa 45 odsto, a po kriterijumima „Fajnenšel tajmsa“ u 2012. i 2013. godini, od svih evropskih regiona upravo ta „bućkuriš“ Vojvodina je svrstana na četvrto mesto po atraktivnosti“, piše u saopštenju.

Pajtić je Mihajlovićevoj poručio da joj je bolje da radi svoj posao a ne da čini štetu institucijama i građanima.

U saopštenju se dodaje da je vlast u Vojvodini stabilna, a vladajuću većinu čini dve trećine poslanika od ukupno 120.

„Vlada Vojvodine je najstabilnija vlada u Republici Srbiji. Za građane Vojvodine od ključne važnosti je bilo da ministarka obezbedi zemljište za stranog investitora, a ne da njenim nečinjenjem i nesposobnošću Srbija izgubi spor sa investitorom u iznosu 160 miliona evra. Ako se to desi, Srbija će izgubiti i kredibilitet stranih investitora. Takođe, da je dobronamerna i da radi svoj posao, ministarka Mihajlović se mogla potruditi da ne dođe do poskupljenja struje i gasa, što nije uspela pa su ta poskupljenja dovela do ogromnog pada životnog standarda i lanca poskupljenja životnih namirnica“, piše u saopštenju.

DS: Napadima zataškavaju sopstvenu nesposobnost

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da ministraka energetike i potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović neosnovanim napadima na Vojvodinu pokušava da zataška nesposobnost republicke Vlade.

DS je saopštio da je Mihajlovićeva zaboravila da je lično ona novim poskupljenjem struje doprinela rastu cena i padu životnog standarda građana.

“Ni najbolja Vlada, ni jedna politika ne može rešiti osnovni uzrok sve težeg života u Vojvodini, zbog činjenice da nisu ispoštovane ustavne obaveze i garantovani transfer novca. Poznato je da, kada se izuzmu transferna sredstva, za razvoj u Vojvodini po stanovniku ostane samo 100 dinara”, navodi se u saopštenju.

DS je podsetio da je Vojvodina uskraćena za 32 milijarde dinara koje joj po Ustavu pripadaju, kao i da su za samo godinu dana svojim neradom i neznanjem nove vlasti zatvorile i upropastile destine institucija u Vojvodini.

“Sistemski se ruši i gasi sve što ima imenicu Vojvodina u nazivu, a time se urušava dostojanstvo i život trećine građana Srbije koji u njoj žive. Orkestriranim napadima na DS i Vojvodinu ne mogu zataškati realan pad životnog stanarda, poskupljenja, korupcija, nestručnost i nedostatak hrabrosti da se SNS obračuna sa kriminalom u sopstvenim redovima. Pripreme za izbore nisu dovoljan izgovor da se urušavaju institucije, a ukoliko Mihajlovićevoj vlast u pokrajini ne odgovora, što je politički legitimno, nije legitimno negirati njene građane i njihova ustavna prava”, dodaje se u saopštenju”, dodaje se saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga