Pajtić: Smanjujemo budžet, ali ne našom krivicom

Budžet će za 3,5 milijardi dinara biti manji, jer će Pokrajina ostati bez značajnih sredstava od poreza

03. jul 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će predlogom rebalansa pokrajinskog budžeta za ovu godinu on biti manji od predviđenog za 3,5 milijardi dinara, za šta nije kriva pokrajinska administracija.

„Mi danas donosimo rebalans zato što je on vezan za republički budžet i sticajem nesrećnih okolnosti zasnovan je na mehanizmu koji onemogućuje finansiranje Pokrajine u skladu sa Ustavom“, rekao je Pajtić poslanicima Skupstine Vojvodine.

Prema njegovim rečima, budžet će za 3,5 milijardi dinara biti manji, jer će Pokrajina ostati bez značajnih sredstava od poreza na dobit preduzeća i poreza na zarade.

Pajtić je rekao da je i pored toga Pokrajina uspela da ostvari znatne uštede, jer je za 10 odsto smanjen broj zaposlenih u pokrajinskoj administraciji, sto će omogućiti dodatnih 370 miliona dinara za poljoprivredu i 422 miliona za finansiranje infrastrukturnih projekata.

„Uprkos uštedama koje smo napravili, došli smo u stituaciju da, ne našom krivicom, danas usvajamo rebalans budžeta. Iz tog razloga doneli smo i odluku da se dodatno zaduzimo za 2,2 milijarde dinara, kako bismo opremili zdravstvene institute u Sremskoj Kamenici“, rekao je Pajtić.

Rebalansom budžeta o kojem danas raspravlja Skupština Vojvodine pokrajinski budžet za 2013. godinu biće smanjen za 4,4 odsto u odnosu na usvojeni budžet i iznosiće 77,33 milijarde dinara.

Rebalansu budžeta pristupilo se zbog potrebe usklađivanja izvora finansiranja. Vlada Vojvodine je ranije saopštila da su ustupljeni poreski prihodi smanjeni za oko 3,2 milijarde dinara, odnosno za oko 22 odsto u odnosu na planirani budžet.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga