- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pajtić: Situacija ozbiljna, nema mesta panici

Predsednik Vlade Vovodine Bojan Pajtić izjavio je danas da u toj pokrajini zasad ne postoji opasnost od poplava.

On je na sastanku pokrajinskog Štaba za vanredne situacije rekao da je nivo odbrane u Novom Sadu podignut za 80 centimetara i ocenio da je situacija ozbiljna, ali da nema razloga za paniku.

Pajtić je istakao da je u proteklih nekoliko godina Vlada Vojvodine investirala 3,4 milijarde dinara u izgradnju, rekonstrukciju i učvršćenje odbrambenih sistema zbog čega se, kako je rekao, poplavni talas čeka spokojnije.

„Naš odbrambeni sistem je u dobrom stanju, spreman da odgovori na izazove, mada nikada nije moguće predvideti šta voda sa sobom nosi i videli smo, uostalom, da su poplavljene mnogo bogatije zemlje od naše i veliki gradovi širom Evrope. Učinićemo sve da se to ne dogodi i u Vojvodini i Srbiji“, rekao je predsednik vojvođanske vlade.

Rukovodilac sektora za odbrane od poplava u „Vodama Vojvodine“ Mirko Galonja rekao je da je jutros proglašena redovna odbrana od poplava na sektoru Bačke Palanke i sektoru Novog Sada, tako da je od danas 255 kilometara na Dunavu u režimu redovne odbrane od poplava.

„Prognoze Hidrometeorološkog zavoda Srbije su da će 13. ili 14. juna vodostaj Dunava kod Bezdana biti na koti od oko 720 centimetara, kada će biti proglašena vanredna odbrana od poplava, kako bi 24 sata bili prisutni na nasipima“, rekao je Galonja.

On je kazao da su radnici „Voda Vojvodine“ od početka aprila otklanjali problematične tačke na odbrambenoj liniji i „preduzeli sve što je moglo da se preduzme, pa je odbrambena linija funkcionalna“.

Naselja čiji delovi mogu biti poplavljeni u ovom talasu se nalaze u takozvanom nebranjenom području. To su naselja koja se nalaze na padini i kuće koje su blizu Dunava, pa dolaze pod udar visokih voda, poput Čerevića.

Pokrajinski Štab za vanredne situacije zadužio je „Vode Vojvodine“ da na dnevnom nivou dostavljaju informacije o poplavnom talasu koji Dunavom stiže iz Mađarske.

Lokalne samouprave Beočin i Inđija biće obaveštene da je nadležno vodoprivredno preduzeće spremno da im pomogne u zaštiti ugroženih delova Čerevića, Neština, Beočina, Slankamena i drugih naselja u priobalju Dunava.

Zaključeno je i da je neophodno da „Vode Vojvodine“ i Grad Novi Sad reše problem zatrpavanja septičkih jama koje ugrožavaju nasip na novosadskom naselju Telep.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!