Pajtić sa Devenportom o ljudskim pravima

U prethodne dve godine privedena su 74 člana Demokratske stranke

11. dec 2014

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić susreo se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom i razgovarao sa njim o sadržini pisma koje je tokom vikenda u ime te stranke uputio ambasadorima, međunarodnim misijama i delegacijama, sestrinskim strankama iz Socijalističke internacionale, kao i poslanicima u Evropskom parlamentu.

U saopštenju koje je novinarima prosleđeno nakon sastanka navodi se da je Pajtić ovom prilikom ponovio da DS ovim pismom ne želi da pridobije ili zatraži podršku za ostvarenje svojih političkih ciljeva, već za očuvanje nezavisnosti institucija, vladavine prava, pravne države, a, samim tim, i demokratičnosti i ljudskih prava u Srbiji.

Pajtić je, dodaje se, upoznao Devenporta sa činjenicom da su u prethodne dve godine privedena 74 člana Demokratske stranke, da su u više desetina slučajeva optužnice protiv njih odbačene, a da su gotovo svi oni na naslovnim stranama pojedinih medija proglašavani krivima i njihova hapšenja su najavljivana mesecima unapred.

„Demokratska stranka se od svog osnivanja borila protiv svake vrste samovolje pojedinaca na vlasti, protiv vlasti bez kontrole, protiv pritisaka na institucije, a sadašnja vlast pokazuje da joj je namera ne samo da uguši opoziciju, nego i da ućutka svaku vrstu kritičkog mišljenja“, piše u saopštenju DS.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, dodaje se, istakao je da je Evropska unija posvećena vladavini prava u Srbiji, izgradnji nezavisnih institucija koje ce biti slobodne od pritisaka, jer je to jedan od osnovnih postulata Evropske unije.

Kako se navodi, Devenport je istakao da je poštovanje ljudskih prava kamen temeljac ovih uslova, a poštovanje pretpostavke nevinosti i mogućnost za fer i pravično suđenje svakako su u samoj osnovi izgradnje nezavisnog pravosuđa, kao preduslova za ostvarivanje vladavine prava i pravne države.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga