Romi da budu uključeni u politički život

"Važno je da Romi imaju svoje predstavnike u pokrajnskom i republičkom parlamentu, kao i u lokalnim skupštinama, kako bi se što efikasnije sprovodila politika njihove integracije u društvo", kaže vojvođanski premijer Bojan Pajtić

05. apr 2012

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je važno da Romi imaju svoje predstavnike u pokrajnskom i republičkom parlamentu, kao i u lokalnim skupštinama opština i gradova, kako bi se što efikasnije sprovodila politika njihove integracije u društvo.

Pajtić je na obeležavanju Svetskog dana Roma u Skupštini Vojvodine rekao da je vojvođanski model integracije Roma u društvo i EU prepoznat i pohvaljen kao jedan od najuspešnijih, ne samo u regionu, nego i na celom Starom kontinentu.

“Možemo s ponosm da kažemo da u ovom trenutku na Univerzitetu u Novom Sadu imamo oko 300 studenata. Pomažemo i više od 400 srednjoškolaca, jer želimo da omogućimo stvaranje romske elite, kako bi seRomi izvukli iz začaranog kruga siromaštva”, kazao je pokrajinski premijer.

Dodao je da je uz pomoć pokrajinske vlade otvoreno i 50 firmi u kojima su Romi i vlasnici i zaposleni i najavio da će za desetak dana biti otvoren novi konkurs.

Rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković rekao je da su Romi prisutni na ovom univerzitetu od osnovnog nivoa studija, oreko master studija, do doktorskih studija.

“Nijedan talenat ne smemo da ostavimo po strani, bilo iz koje zajednice da on dolazi, ukoliko želimo da gradimo društvo znanja”, poručio je Vesković.

On je podsetio da Univerzitet u Novom Sadu nudi i Studij romologije, čiji je cilj proširivanje svesti o romskoj kulturi, pismenosti i tradiciji.

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga