Pajtić: Razvojna banka Vojvodine biće dokapitalizovana

Pajtić poručio Dinkiću: Ova priča je za nas danas završena

25. okt 2012

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će Skupština Vojvodine prihvatiti predlog da se emituju obveznice u vrednosti 15 milijardi dinara, kojima će biti dokapitalizovana Razvojna banka Vojvodine (RBV).

Pajtić je novinarima uoči početka skupštinskog zasedanja rekao da emitovanje obveznica od 15 milijardi dinara sa rokom dospeća od 30 godina ne znači zaduživanje, već ulaganje kapitala koji neće nestati već će biti u vlasništvu građana Vojvodine.

„Ako se setimo kako je izgledala Metals banka možemo konstatovati da je RBV od kada su je država i pokrajina preuzele spasila već oko 10.000 radnih mesta. Imali smo predlog da se investira oko 20 milijardi, da se banka ugasi ili da je osnažimo sa 15 milijardi i mislim da je naše opredeljenje sasvim racionalno“, rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, ovakvo rešenje manje košta državu i donosi korist građanima Vojvodine, koji mogu biti potpuno spokojni po pitanju depozita i štednje.

„Ova priča za nas je danas završena. Mi smo povukli korak za koji smo sigurni da je najracionalniji i najbolji, jer obveznice nisu kapital koji ide u vetar već je kapital građana“, rekao je Pajtić i dodao da Pokrajina nije videla bolje rešenje od ovog.

Ocenio je da je situacija u mnogim bankama u Srbiji slična ili ista, da mnoge strane banke odlaze sa tržišta Srbije i da ne treba svako nenaplativo potraživanje da znači da je banka izgubila jer ima sredstva obezbeđenja kredita.

„Mi imamo saglasnost Uprave za javni dug i sa današnjom sednicom Skupšine mi smo tu priču završili i nećemo se na nju više vraćati“, rekao je Pajtić.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić potvrdio je juče da je Vlada Vojvodine tražila saglasnost za dokapitaliziciju RBV, navodeći da je to moguće, ali da nije dobro rešenje zbog čega je zatražio da pokrajinska vlada promeni mišljenje.

Dinkić je naveo da je dokapitalizacija RBV „besmislena i ekonomski pogrešna“ i da treba uraditi isto kao sa Novom Agrobankom, odnosno prebaciti depozite u neku drugu banku koja je spremna to da prezume, dodajući da već ima zainteresovanih.

Skupština Vojvodine danas bi trebalo da prihvati predlog Vlade Vojvodine o pokretanju i načinu sprovođenja postupka emitovanja dugoročnih hartija od vrednosti radi jačanja finansijskog potencijala RBV.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga