Pajtić: Priče o Tadićevom frontu spinuje SNS

DS ima potencijal da bude veoma snažna alternativa SNS-a

29. jan 2014

Zamenik predsednika Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić rekao je danas da su navodi da počasni predsednik DS Boris Tadić planira da okupi demokratski front „spin“ režima Srpske napredne stranke (SNS), kojim se želi oslabiti pozicija DS pred izbore 16. marta.

„Očito je režimu u interesu da unosi takvu vrstu nesporazuma u javni život. Tadić je dao izjavu kojom je očigledno demantovao takvu intenciju. Uostalom i Liberalno-demokratska partija se ogradila od takve ideje“, kazao je Pajtić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je rekao da ne vidi koje bi to snage mogle da naprave nešto što bi se zvalo front jer to, naveo je, pretenciozno zvuči i dodao da bi nešto bilo front, mora da ima respektabilnu snagu.

„Čini mi se da se više radi o spinu od strane režima i SNS da bi se oslabile pozicije DS na ovim izborima nego o nekom realnom bloku ili koaliciji stranaka koje bi na te izbore izašle“, kazao je Pajtić koji je i pokrajinski premijer.

Upitan da li će ako Tadić stane na čelo demokratskog fronta to značiti cepanje DS, Pajtić je kazao da ne veruje u to da bi respektabilan broj članova DS izašao iz te stranke u trenutku kada je DS jedina alternativa režimu SNS.

„Nijedna nova tvorevina, koalicija, grupacija ne može da animira dovoljan broj ljudi koji bi mogao da zaustavi ono u šta srljamo – srljamo definitivno u partijsku državu“, kazao je Pajtić.

Na pitanje šta je za DS uspeh na predstojećim izborima, Pajtić je kazao da je siguran da DS ima potencijal da bude veoma snažna alternativa SNS.

„Moguće je da na izborima dođe do takvih okolnosti u kojima bi DS bila stožer i vlasti“, rekao je Pajtić ali i dodao da u ovom trenutku to deluje malo verovatno jer istraživanja ne daju mnogo šanse takvoj opciji.

On je rekao da DS neće izlaziti sa imenom svog kandidata za premijera, i naveo da će DS okupiti širok front u kome će biti i manjinske organizacije, pojedinci i političke organizacije kojima je stalo do reformisanja društva.

„Nismo još doneli nikakve formalne odluke o saradnji sa bilo kojim pojedincem i strankom. Neprimereno je da dajem najavu saradnje, ali je sigurno da ćemo okupiti široki front“, kazao je Pajtić.

On nije isključio mogućnost saradnje DS sa Novom strankom Zorana Živkovića, bivšeg funkcionera DS, ali je i naveo da ne želi da licitira jer je odluka na Glavnom odboru DS.

Upitan u kojoj meri će rezultati parlamentarnih izbora odrediti i političku scenu u Vojvodini u smislu eventualnih vanrednih pokrajinskih izbora, Pajtić je rekao da su pokrajinski izbori i republički izbori dramatično drugačiji kada je tema u pitanju i kada je opredeljivanje birača u pitanju.

„Sigurno da su u Vojvodini u većini oni birači koji su protiv autoritarnosti, protiv one vrste atmosfere koju nameće režim koju smo imali devedesetih gde je život i smrt građana zavisio od toga da li je vođa ustao na levu nogu ili je to da li ćemo ići u pravu evropskih integracija ili s NATO paktom zavisilo od toga da li je pater familijas uzeo lekove taj dana ili ne“, kazao je Pajtić.

„Mi na takvu vrstu atmosfere ne pristajemo i sigurno da će pokrajinski izbori koji će se dogoditi 2016. vrlo jasno oslikati ovakvo raspoloženje građana pokrajine“, naveo je Pajtić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga