Pajtić: Preuzimamo značajne nadležnosti

Pošto je preksinoć premijer Mirko Cvetković uručio predlog nacrta zakona o nadležnostima Vojvodine Bojanu Paj…

26. mar 2009

pajticbojan.jpgPošto je preksinoć premijer Mirko Cvetković uručio predlog nacrta zakona o nadležnostima Vojvodine Bojanu Pajtiću, predsednik Izvršnog veća Vojvodine je za juče zakazao sednicu pokrajinske vlade na kojoj su njeni članovi dobili primerke ovog teksta. Po Pajtićevim rečima, do kraja ove nedelje Izvršno veće će svoje predloge i eventualne primedbe uputiti Vladi.

– Na prvi pogled i bez detaljne analize jasno je da je najveći broj predloga pokrajinskih sekrtarijata uvažen u predlogu nacrta zakona – kaže Bojan Pajtić. – Jasno je da će Vojvodina preuzeti značajne nadležnosti u velikom broju oblasti i ovakav predlog doživljavamo kao priznanje za činjenicu da je u prethodnih pet godina na nivou pokrajinske administracije oko 90 odsto predmeta rešeno u zakonskom roku. Takav podatak impresivan je i za Švajcarsku, a kamoli za Srbiju. Želimo da efikasno i odgovorno obavljamo poslove koji se odnose na dalji razvoj privrede i našeg ekonomskog sektora, poljoprivrede, gazdovanje Nacionalnim parkom “Fruška gora” i svim onim što je sadržano u ovom tekstu predloga. Želimo da omogućimo da u narednih deset dana Republička vlada prihvati predlog nacrta zakona o nadležnostima Vojvodine, da on bude upućen u skupštinsku proceduru, kao i predlog statuta Vojvodine. Kao što smo najavljivali i do sada, statut se neće vraćati u pokrajinski parlament, nego će ovde biti usvojena samo izvesna prilagođavanja, odnosno izmene i dopune radi prilagođavanja republičkom Zakonu o nadležnostima.

Iako će broj korekcija biti poznat tek nakon detaljnije analize Vladinog predloga, Pajtić veruje da će ih biti malo, „možda desetak, ili manje“, a, kako kaže, u pitanju su korekcije koje proizlaze iz samog teksta zakona o nadležnostima kako bi zakon i statut bili usaglašeni. Pajtić smatra da je preambiciozno očekivati da ovi akti budu usvojeni do 31. marta, ali s obzirom na to da je Vladina radna grupa završila svoj posao i da se proces ponovo pokrenuo, on misli da „možemo biti optimisti i u odnosu na vremenske okvire i kazati da je ceo proces sve bliži kraju“.

Komentarišući klimu u kojoj se donosi vojvođanski statut i zakon o nadležnostima Vojvodine, Pajtić ističe da „ekstremističke organizacije i desničarske političke stranke koje su izgubile uporište i u Srbiji, a pogotovu u Vojvodini, koje su jedva zastupljene u pokrajinskom parlamentu, nemaju načina da revitalizuju svoje delovanje i izmišljaju teme. Kada se usvoje zakon i statut, i posle nedelju dana vidi da su sve njihove teze bile potpuno besmislene, biće jasno da su te političke stranke potpuno promašile temu.“

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga