Pajtić: Poplave se ponavljaju zbog neverovatne neodgovornosti Vlade Srbije

"Kako je moguće da još uvek ne shvataju da je lakše i mnogo jeftinije sprečiti, nego lečiti”

13. mar 2016

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić upitao je danas u Trsteniku kako je moguće da Vlada Srbije nikako ne može da shvati da je lakše i mnogo jeftinije ulagati u prevenciju šteta od poplava, nego u sanaciju šteta.

„Budžet Srbijavoda se svake godine smanjuje i zato postavljam pitanje Vladi Srbije kako je moguće da nikada nema za prevenciju a onda ima za naknadu štete, koja je višestruko veća nego prevencija. Kako je moguće da još uvek ne shvataju da je lakše i mnogo jeftinije sprečiti, nego lečiti”, rekao je Pajtić, koji je danas građanima Trstenika koji su pogođeni poplavama uručio pomoć Pokrajinske vlade.

On je upitao i kako je moguće da se 2014. dogodila poplava i da se dve godine posle toga ništa nije uradilo na mestima gde je bila poplava, kao na primer u selu Grabovac u opštini Trstenik.

“Kako je uopšte moguća tolika neodgovornost?“, upitao je Pajtić.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić rekao je da su ponovo poplavljeni isti objekti koji su stradali i 2014. godine.

„Problem je što ne postoji odbrambeni nasip u jednom delu Zapadne Morave u dužini od jednog kilometra. Od 2014. do danas ništa se nije uradilo da se unapredi sistem zaštite od poplava u opštini Trstenik“, naveo je Aleksić.

Aleksić je rekao da su nakon poplava u 2014. godini svi objekti sanirani i obnovljeni, da je tada 1.500 domaćinstava dobilo pomoć, da je podeljeno više od 200 plastenika od kojih je danas jedan broj ponovo poplavljen, a štete od tadašnjih poplava bile su dve milijarde dinara.

“Sada, dve godine kasnije, imamo 1.200 hektara zemljišta koje je poplavljeno, od toga je preko 750 hektara zasejanih oranica, što predstavlja problem za egzistenciju ljudi koji žive od poljoprivrede“, kazao je Aleksić.

Direkcija za robne rezerve Vojvodine uputila je danas šleper sa 1.000 prehrambenih paketa i sredstava za dezinfekciju, u vrednosti od 3,2 miliona dinara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga