Pajtić: Pokušaj gašenja Vojvodine

"Da li treba da pristanemo na to da nam se ukida nadležnost po nadležnost i da se tako polako ugasi i autonomija Vojvodine?"

11. apr 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je danas da je na delu pokušaj „gašenja“ autonomije te pokrajine.

„Da li treba da pristanemo na to da nam se ukida nadležnost po nadležnost i da se tako polako ugasi i autonomija Vojvodine? Mi na to nećemo pristati“, rekao je Pajtić u emisiji „Jedan na jedan“ Radio-televizije Vojvodine.

On je ocenio da je, nakon što je Vlada Vojvodine donela Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, usledila „strašna kampanja i poziv na linč“ protiv pokrajinskih vlasti, uz „besmislene“ optužbe za separatizam.

„Kakav separatizam, kakvi bakrači! U Vojvodini nikada nije bilo separatizma, niti će ga ikada biti. Republičke vlasti izmišljaju neprijatelja kako bi prikrili rezultate pregovora o Kosovu“, kazao je Pajtić i dodao da se iz istih razloga sutra u Novom Sadu organizuje miting „Stop razbijanju Srbije“, koji je uperen protiv vlasti u Vojvodini.

„Apsurdno je da vladajuće stranke u zemlji organizuju mitinge protiv pokrajinskih vlasti, umesto da rešavaju probleme“, rekao je Pajtić i ocenio da je cilj zapravo da se pokrajinska vlast sruši pod svaku cenu i „upodobi“ sa republičkom.

„Ja molim boga da sutra u Novom Sadu (na mitingu) ne strada ni jedan prozor, da ne bude incidenata“, rekao je Pajtić i odbacio mogućnost organizovanja „kontramitinga“.

On je optužio republičke vlasti da „na silu“ krše zakone kojima su regulisane nadležnosti Vojvodine, da se Vojvodini oduzima imovina, da se krši Ustav.

Pajtić je oštro kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića i upitao da li je u skladu sa Ustavom kada predsednik države Vladu Vojvodine nazove „takozvanom“, što je Nikolić učinio na konferenciji za novinare u nedelju.

Ocenio je da je veoma „ironično“ kada republičke vlasti optužuju pokrajinske da nisu dovoljno učinile za građane Vojvodine, a pritom zakidaju Vojvodinu za novac i za nadležnosti.

Pajtić je rekao da tekst Predloga deklaracije može biti modifikovan kroz raspravu na Odboru za ustavno-pravna pitanja Skupštine Vojvodine i na samoj sednici pokrajinskog parlamenta, ali je dodao da Vlada Vojvodine neće povući Predlog deklaracije iz skupštinske procedure, iako je to danas zatražio i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Pajtić je rekao da nisu tačne tvrdnje koalicionih partnera iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara da nisu bili upoznati sa tekstom Predloga deklaracije, pošto su za taj tekst glasali i predstavnici te dve partije u Vladi Vojvodine.

(Autonomija/RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga