Pajtić: Otvoriti i poglavlja o medijskim slobodama u Srbiji

“Ne smemo robovati ideologijama prošlosti, koje su svako zalaganje za decentralizaciju proglašavali opasnošću”

25. sep 2015

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izrazio je danas nadu da će Srbija do kraja godine otvoriti pregovore sa EU, ali je dodao da se isto tako nada da neće biti otvoreno samo poglavlje 35, već i poglavlja koja se tiču ljudskih prava i sloboda.

“Danas bi u Srbiji malo ko rekao da ne postoji cenzura u medijima i da su mediji slobodni. Zato je važno da se otvore i ta poglavlja u pregovorima sa EU”, kazao je Bojan Pajtić na konferenciji “Regionalni ugao EU integracija – AP vojvodina u procesu pristupanja Srbije EU”.

On je kazao da je pokrajina obučila 65 ljudi za učešće u radnim grupama za pregovore sa EU, ali je do sada učestvovao samo jedan predstavnik, i to u radnoj grupi za zaštitu životne sredine.

“Pokrajina treba i mora da igra znatno važniju ulogu u procesu pregovaranja sa EU”, rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, bez definisanja regija kao snažnog činioca razvoja države, Srbija ne može očekivati da će se razvijati kao država.

“Ne smemo robovati ideologijama prošlosti, koje su svako zalaganje za decentralizaciju proglašavali opasnošću”, kazao je Pajtić.

Dodao je da se stalno smanjuje obim nadležnosti pokrajine i obim sredstava za Vojvodinu i ocenio da je to veoma loše i za celu Srbiju.

Prema njegovim rečima, Austrija je slične veličine kao Srbija, ali je znatno naprednija jer je visoko decentralizovana država.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga