Pajtić: Onemogućiti demagozima da nastave da upravljaju Srbijom

Glavni odbor izabrao je na današnjoj sednici Gordanu Čomić za zamenika predsednika DS-a

29. jun 2014

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas da je pre formiranja evropske Srbije potrebno stvoriti „srpsku Srbiju“, koja će biti poštena, pravedna i u kojoj će se ceniti fakultetske diplome.

„Dugo smo ponavljali kao floskulu da Evropska unija nema alternativu, ali sve ipak ima alternativu. Zadatak Demokratske stranke je da pokaže svima kako je EU bolja od svih drugih alternativa, ali je isto tako potrebno otvoriti javnu raspravu o suštinskim ciljevima Srbije i postići širok konsenzus o njima“, rekao je Pajtić na sednici Glavnog odbora (GO) DS-a u Ustanovi kulture „Palilula“ u Beogradu.

Pajtić je ponovio da su suštinski ciljevi DS-a da onemogući demagozima da nastave da upravljaju Srbijom, kao i da povede računa o srednjem sloju građana Srbije koji žive od svog rada i znanja.

„Ako želimo da menjamo društvo, moramo menjati i sebe. Prošlo je vreme kad su oportunisti napuštali Demokratsku stranku. Danas smo iskusniji nego pre dve godine, znamo gde smo grešili i takve greške više nećemo ponoviti“, rekao je predsednik DS-a.

Prema Pajtićevim rečima, aktuelna vlast u Srbiji je „arogantna“ i „potcenjuje građane i njihovu inteligenciju“.

„Dve trećine članova Vlade nikad ranije nije došlo u dodir sa materijom kojom se sad bave. Takva Vlada ne može izazvati poštovanje kod ozbiljnih građana i sprovesti potrebne reforme. SPS nije u koaliciji već na usluzi naprednjacima a eksperti koji sede u Vladi čak i ako nisu formalno članovi SNS-a, su njihovi kadrovi“, kazao je Pajtić.

On je istakao da DS ne predstavlja opoziciju Srbiji već Vladi čiji članovi pokazuju „bahatost“ kada se svađaju sa predstavnicima OEBS-a i „paranoju“ kada govore o zaverama nekih ambasadora u Srbiji.

Predsednik demokrata je ocenio da su tokom prethodne dve godine, građani Srbije videli „tri Vučićeve vlade“ koje nisu uspele da sprovedu reformske procese.

„Prva Vučićeva vlada je budila nadu kod građana, druga je izazivala strah a treća tužni podsmeh. Jedini uslovni uspeh Vučićevih vlada je Briselski sporazum ali i tu treba reći da nije put ka EU kad bespogovorno slušate jedne a naređujete drugima“, rekao je Pajtić i dodao da Srbiju danas vode diletanti i lažni doktoranti.

Na dnevnom redu prve sednice GO DS-a u novom sazivu, našli su se usvajanje poslovnika o radu, izveštaj predsednika stranke i završetak procesa konstituisanja partijskih organa a pre sednice Glavnog odbora, zasedalo je Predsedništve te stranke.

Glavni odbor izabrao je na današnjoj sednici Gordanu Čomić za zamenika predsednika DS-a dok će funkciju generalnog sekretara obavljati Branimir Kuzmanović.

U sastav Političkog saveta, koga predvodi Dragoljub Mićunović, ušli su i Vida Ognjenović, Momčilo Grubač, Ivana Stefanović, Nada Kolundžija, Vesna Marjanović, Ljiljana Lučić, Ivan Vujačić, Dragan Domazet, Vukašin Pavlović i Dragoslav Petrović.

Predsednik Izvršnog odbora DS-a postao je Goran Ćirić dok je za sekretara stranke, izabran Milan Popović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga