Pajtić: Oduzeli nam i finansije i nadležnosti

Budžet Vojvodine smanjen za 4,34 milijarde dinara

07. okt 2015

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas rebalans budžeta pokrajine, koji će nakon ovih izmena biti smanjen za 4,34 milijarde dinara, odnosno za oko sedam odsto u odnosu na projektovani budžet.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da je pokrajina bila primorana da donese rebalans budžeta zbog lošeg privrednog i poslovnog ambijenta u celoj Srbiji, ali i činjenice da republika duguje pokrajini oko 40 milijardi dinara samo ove godine, zbog čega su joj, osim nadležnosti, sada oduzete i finansije.

„Ako se uporedi republički budžet, koji iznosi 1,630 milijardi, sa pokrajinskim koji je 59, pokrajini su tako osim nadležnosti, oduzeta i sredstva kojima može da raspolaže“, rekao je Pajtić na sednici Skupštine Vojvodine.

Kako je kazao, loš ambijent se vidi pre svega u nivou naplate poreza na dobit preduzeća, a prema pismu koje je pokrajini uputio ministar finansija Dušan Vujović, taj ambijent je još lošiji u drugim delovima Srbije.

„Prihod od poreza na dobit u republičkom budžetu je još više opao, ali to nas ni malo ne teši kada vidimo da preduzeća beleže pad dobiti od 30 do 70 odsto“, rekao je Pajtić.

On je dodao da je rebalans na dnevnom redu, jer prema ustavu samo ove godine republika duguje pokrajini oko 40 milijardi dinara, što je, prema njegovim rečima, svelo pokrajinu samo na administraciju.

„Sada nemamo mogućnost da iole utičemo na makroekonomske tokove u Vojvodini, jer će od 59 milijardi, koliko će budžet biti posle rebalansa, svega oko 15 milijardi biti sredstva koja nisu namenska i kojima ćemo moći stvarno da raspolažemo“, rekao je Pajtić.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je da su kapitalna ulaganja smanjena za 3,3 milijarde dinara, ali je objasnio da to za projekte znači da neki od njih neće biti realizovani u 2015. godini.

„Tu aktivnost koja bude trpela zbog smanjenja budžeta ćemo premestiti u 2016. godinu. To su svakako projekti koji se odnose na infrastrukturu, puteve, vode i kanalizaciju, projekti u oblasti sporta i izgradnje objekata u sportu, zdravstvu i tako dalje“, rekao je Radoman.

Dodao je da bolnica Kamenica 2 neće trpeti, jer se njeno finansiranje vrši na osnovu zaduživanja u visini od 2,8 milijarde dinara.

Radoman je rekao da pokrajina i dalje traži sastanke sa republikom vezano za izradu Zakona o fonasiranju pokrajine, ali da se ova tema pretvorila u „tragikomediju“, jer i dalje nema nikakvog odgovora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga