Pajtić: Neosnovano Vladu Vojvodine nazivati neozbiljnom

Takav način komunikacije u prošlosti je ovoj zemlji donosio samo nesreću i zlo

19. jan 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je večeras da je neodgovorno i neosnovano nazvati je neozbiljnom vladom koja odbija strane investicije jer je, zahvaljujući njenim naporima Pokrajina i na međunarodnom planu prepoznata kao jedna od najatraktivnijih regija za ulaganja.

„Nedopustivo je i neprimereno vređati Vladu Vojvodine zato što traži razjašnjenje sudbine poljoprivrednog zemljišta sa teritorije Pokrajine. Takav način komunikacije u prošlosti je ovoj zemlji donosio samo nesreću i zlo“, ocenio je Pajtić u saopštenju za javnost.

Ocenio je da je potpuno nerazumljivo koga je u Vladi Srbije mogao da uznemiri napor da se eventualne značajne investicije i višedecenijske obaveze razmotre uz konsultacije sa vrhunskim ekspertima iz ove oblasti.

„Sigurni smo da kvalitetna rešenja do kojih bi se svakako moralo doći u fazi između predugovora i eventualnog konačnog ugovora, moraju pripremiti studiozno, uzimajući u obzir kako ekonomski interes svih zainteresovanih, tako i elemente tenderske procedure i zakonske okvire koji definišu tip vlasničkih prava inostranih kompanija“, naveo je Pajtić i dodao da je unbeđen da i predstavnici Vlade Srbije stoje na ovom stanovištu.

Vlada Srbije ocenila je danas da je ponašanje Včade Vojvodine neodgovorno i neozbiljno i da ima za cilj odbijanje stranih investicija i sprečavanje modernizacije srpske poljoprivrede.

„Ovakvim postupcima i izjavama Vlada Vojvodine direktno ugrožava živote i standard građana Vojvodine, ali i cele Srbije, što Vlada Srbije neće dozvoliti“, saopštila je Vlada Srbije.

Prethodno je pokrajinska vlada zatražila od Vlade Srbije da joj hitno dostavi izvorni tekst predugovora o prodaji poljoprivrednih kombinata sa kompanijom „Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vlada je zatražila i informaciju o načinu utvrđivanja cene poljoprivrednog zemljišta, cene zakupa, procentu učešća u godišnjem prinosu, ceni objekata i opreme, obima i lokacije ulaganja, statusu zaposlenih i raspodeli sredstava koja će se ostvariti na osnovu postignute cene.

Radna grupa koju je formirala Vlada Vojvodine analiziraće sve elemente predugovora sa aspekta pravne osnovanosti i ekonomske efekte. Ovo telo čine eksperti stručnog Saveta za poljoprivredu Vojvodine, predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga