- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pajtić: Nema napretka Srbije bez poglavlja 23 i 24

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić pozdravio je danas, u brazgovoru sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, otvaranje prvih poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije ka EU, ali je rekao da se ne može očekivati suštinski napredak Srbije ka Evropskoj uniji bez otvaranja poglavlja 23 i 24.

Pajtić je u razgovoru sa Mekalisterom u Novom Sadu rekao da se zalaže za to da svaki građanin u Srbiji bude slobodan i bezbedan, zbog čega je važno da se u procesu evropskih integracija naglasak stavi na poglavlja 23 i 24, preneo je Biro za informisanje Pokrajinske vlade.

On je pozdravio preporuku iz Mekalisterovog predloga rezolucije, u kojoj pominje da ta dva poglavlja što pre treba otvoriti.

Sagovornici su se da su od ključne važnosti sloboda medija, nezavisnost pravosuđa i omogućavanje rada nezavisnim institucijama poput Zaštitnika građana, koje su pomenute u rezoluciji koja će se naći pred poslanicima Evropskog parlamenta.

Pajtić je zahvalio Mekalisteru zbog preporuke da se nivo autonomije i nadležnosti Vojvodine ne može umanjivati niti relativizovati.

Pajtić je još ukazao i na izveštaj Evropske komisije objavljen u novembru, u kom se ukazuje na pojavu nasilja prema političkim neistomišljenicima i novinarima.

On je dodao da je neophodno da se ukine mogućnost zloupotrebe državnog sistema, te da se taj problem mora adekvatno rešiti kroz institucije domaćeg sistema, ali i predočiti poslanicima Evropskog parlamenta, navodi se u saopštenju za javnost.

Pajtić je rekao da građani Vojvodine u velikom broju podržava proces priključivanja Srbije Evropskoj uniji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!