Pajtić: Neću se kandidovati za pokrajinskog premijera

Ni pod koju cenu sa SNS

05. okt 2014

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je u intervjuu Tanjugu da se neće kandidovati za predsednika pokrajinske vlade na narednim pokrajinskim izborima koji bi trebalo da budu održani 2016. godine.

Pajtić, koji je i predsednik Demokratske stranke, rekao je da je sasvim dovoljno to što je na mestu predsednika pokrajinske vlade bio u tri mandata i da misli da ima dosta kvalitetnih ljudi koji tu funkciju mogu da preuzmu.

„Proleće 2016. godine biće sasvim drugačije doba i period kada će biti sasvim drugačije raspoloženje ogromne većine građana, nego što je to možda bilo samo pre nekoliko meseci i nemam nikakvu dilemu oko toga da će neko iz Demokratske stranke biti ponovo predsednik pokrajinske vlade“, rekao je Pajtić.

On smatra da će slična koalicija kakva je sada biti i posle izbora 2016. godine te da će i tada DS biti vladajuća stranka u pokrajini, ali sa drugačijim personalnim sastavom.

Po Pajtićevim rečima, koalicija koja je izabrana na izborima 2012. godine u AP Vojvodini ima i pravo i nameru da do 2016. godine obavlja posao za koji je na izborima dobila mandat od birača.

Kada je reč o pregovorima koje vode DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Nova demokratska stranka, o rekonstrukciji pokrajinske vlade, Pajtić je rekao da je tokom tih razgovora postignut visok stepen saglasnosti o pitanjima koja su principijelna i programska i koja se odnose na rad vlade, a da će se o resorima i personalnim rešenjima razgovarati narednih dana.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, Dragoslav Petrović često u izjavama predstavnika LSV pominjan kao mogući kamen spoticanja u koaliciji i „relikt prošlosti“, Pajtić je rekao da ne postoji zvaničan zahtev bilo koga koji bi govorio o kadrovskim rešenjima i o pojedinačnim pitanjima.

Istupe u javnosti lidera LSV, Nenada Čanka, u kojima ga je kritikovao govoreći da „nema legitimitet“ i da je „11 godina okružen nesposobnim kadrom“, Pajtić je ocenio kao normalne primedbe političkih oponenata, i to ne samo ohih koji su u opoziciji nego i onih koji su u koaliciji, ali jesu konkurenti na izborima, čime pokušavaju da relativizuju rezultate koje je ostvarila vlada na čijem je on čelu.

Pajtić kaže da Savez vojvođanskih Mađara vidi kao deo vladajuće većine u Vojvodini, pojasnivši da su poslanici SVM „oduvek glasali za sve predloge Pokrajinske vlade“, a da je postojala određena zadrška kada je reč o glasanju za pojedine stranačke predloge.

„Ne vidim da postoji politička alternativa za Savez vojvođanskih Mađara osim koalicije koja u ovom trenutku postoji u Pokrajini i ne vidim da je matematički ili politički moguće da SVM promeni stranu, odnosno, da pokuša da formira koaliciju koja je slična koaliciji na republičkom nivou“, rekao je Pajtić ponovivši da on SVM vidi kao partnera sa kojim uspešno sarađuje dugi niz godina.

Govoreći o predlogu da se u AP Vojvodini formira koncentraciona vlada Pajtić je rekao da Demokratska stranka neće ulaziti u koncentracionu vladu sa Srpskom naprednom strakom ni pod jednim uslovom i da će radije otići u opoziciju nego u neki vid koalicije sa SNS, jer su naprednjaci po njemu, „doveli Srbiju na ivicu egzistencije“ i, kako je rekao, „ni u jednoj oblasti, osim u nastavku procesa evrointegracija, ne isporučuju ni jedan deo koji bi bio zadovoljavajući“.

Pajtić je rekao da to što je jedini predsednik stranke na nacionalnom nivou, a da nije iz Beograda, na najrečitiji način govori koliko je DS ispred svog vremena i koliko je liberalna, a to kako je istakao, potvrđuje i činjenica da u DS od pet potpredsednčkih mesta tri drže žene, što nije slučaj ni u jednoj stranci u Srbiji.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga