Pajtić: Nećemo dozvoliti da se zaborave problemi izbeglica

Najavljeno zatvaranje i poslednjeg izbegličkog prihvatilišta u Vojvodini

08. dec 2015

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da pokrajinske vlasti neće dozvoliti da se zaborave problemi izbeglica, koji su devedestih godina došli na područje Srbije i Vojvodine i da razlog za to nije formalna obaveza, već da se radi o ljudskoj i moralnoj odgovornosti.

Pajtić je, prilikom uručivanja 50 ugovora o jednokratnoj novčanoj pomoći u visini od 40 hiljada dinara najboljim učenicima srednjih škola iz izbegličkih i raseljenih porodica u Vojvodini, podsetio da u Srbiji živi 35 hiljada izbeglica sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a da je od toga oko 18 hiljada u Vojvodini.

„Izbeglice iz Sirije i Avganistana ovde jesu zbrinute, ali naravno apsolutni prioritet moraju biti oni ljudi koji su doneli odluku da žive na ovom prostoru i pripadnici našeg naroda koji su, spasavajući žive glave, došli u gradove i sela širom Srbije“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

On je dodao i da će vojvođanske vlasti nastaviti da pomaže te ljude.

„Mi ćemo u budućnosti apsolutno nastaviti da implementiramo programe za pomoć izbeglim i raseljenim licima sa teritorije Pokrajine, i ponavljam, nećemo dozvoliti da se zaborave njihovi problemi. To je naša briga  i zato sprovodimo ovaj program i sprovodićemo ga u godinama koje su ispred nas“, poručio je Pajtić.

Ugovori o pomoći uručeni su danas i predstavnicima 44 porodice, kojima je obezbeđena pomoć u vidu alata, mehanizacije, opreme i pribora za različite proizvodne, zanatske i uslužne delatnosti u nominalnoj vrednosti do 200 hiljada po porodici. Sredstva iz ugovora su realizovana posredstvom Fonda za pružanje pomoći izbeglim, raseljenim i prognanim licima.

Kako je najavljeno tom prilikom, jedan od najvažnijih programskih ciljeva Fonda iz prethodnih godina – zatvaranje svih kolektivnih centara za smeštaj izbeglih i raseljenih lica u Vojvodini, ove godine treba da bude ostvaren, budući da se očekuje zatvaranje centra u Pančevu, poslednjeg takvog prihvatilišta u Vojvodini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga