Pajtić najavio ulaganje 868 miliona evra za razvoj Fruške gore

“Master plan održivog razvoja Fruške gore od 2012. do 2020.” predviđa da u narednih 10 godina otpočne realizacija projekata u više oblasti, od čega je 38 miliona evra predviđeno za izgradnju tunela kroz planinu

29. mar 2011

“Master plan održivog razvoja Fruške gore od 2012. do 2020.” predviđa da u narednih deset godina u razvoj kapaciteta Fruške gore bude uloženo 868 miliona evra, izjavio je danas predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.
“Nakon samo šest meseci od preuzimanja nadležnosti Vojvodine nad Fruškom gorom prvi put u istoriji smo izradili dokument koji govori o našim abicioznim planovima njenog razvoja”, rekao je Pajtić na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine.
Predsednik pokrajinske vlade, koji je ujedno i predsednik Radne grupe za izradu strategije razvoja Fruške gore, rekao je i da će 38 miliona evra biti uloženo u izgradnju tunela kroz planinu, a početak izgradnje se planira u narednih godinu dana. “Tunel kroz Frušku goru veoma je značajna investicija ne samo u infrastrukturu ovog regiona, već će predstavljati veliki pomak u ekološkom razvoju nacionalnog parka”, kazao je Pajtić.
Pajtić je dodao da će ovaj dokument u oktobru biti predat skupštini na usvajanje, te da će pored sredstava koje će uložiti država biti lobirano i za evropska sredstva, kao i za sredstva iz privatnog sektora.
Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović rekao je da Master plan obuhvata oblasti poput zaštite životne sredine, zaštite kulturnog i istorijskog nasleđa, šumarstva, turizma, poljoprivrede i brendiranja područja i proizvoda.
“Ovo je naučno stručna studija koja sagledava trenutno stanje u Fruškoj gori, predlaže mere za ostvarivanje ciljeva, zatim donosi finansijski plan i označava institucije koje će biti odgovorne za njegovo sprovođenje”, kazao je Petrović.
Direktor nacionalnog parka “Fruška Gora” Dobrivoje Antonić rekao je da Master plan ima životni značaj za funkcionisanje nacionalnog parka i javnog preduzeća Nacionalni park “Fruška Gora”, te podrazumeva i edukaciju njegovih zaposlenih, lokalnog stanovništva i opština.
U izradi “Master plana održivog razvoja Fruške gore” učestovalo je oko 40 eksperata sa područja Vojvodine i Srbije u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, a u njegovu finalizaciju će kroz javnu raspravu biti uključene i sve opštine koje regon Fruške gore obuhvata.
Javna rasprava o ovom dokumentu počinje 7. marta u Sremskim Karlovcima, a biće održana i u Rumi, Inđiji, Irigu, Beočinu, Šidu i Sremskoj Mitrovici. Završna rasprava planirana je za 5. maj u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga