Pajtić: Nacionalne manjine – stvarni mostovi između država

Predsednik vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić primio je danas goste iz Republike Slovačke, Mareka Mađariča ministra kulture i delegaciju ovog ministarstva, u okviru njihove posete našoj zemlji. Gost predsednika vojvođanske vlade bio je i nj.e. ambasador Slovačke Republike u Beogradu Igor Furđik, a u razgovoru su učestvovali i potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za informacije Ana Tomanova Makanova, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Martin Zloh.

27. feb 2010

bojan-pajtic.jpgPredsednik vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić primio je danas goste iz Republike Slovačke, Mareka Mađariča ministra kulture i delegaciju ovog ministarstva, u okviru njihove posete našoj zemlji. Gost predsednika vojvođanske vlade bio je i nj.e. ambasador Slovačke Republike u Beogradu Igor Furđik, a u razgovoru su učestvovali i potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za informacije Ana Tomanova Makanova, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Martin Zloh.

U razgovoru je bilo reči o tradicionalnim vezama i uspešnoj saradnji i mnogostrukim vezama AP Vojvodine i Slovačke Republike, i o posebnoj ulozi koju u izgradnji i bogatstvu svih oblika međusobne saradnje ima slovačka nacionalna zajednica u Vojvodini.
– Nema nikakve dileme da su nacionalne zajednice ne samo simbolični nego i stvarni mostovi između naroda i država, i naše međusobno prijateljstvo i saradnja to svakodnevno potvrđuju. Vojvodina je dokazala da je briga o očuvanju nacionalnog, kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta naše trajno opredeljenje i naša najveća snaga jer su u Vojvodini sve nacionalne zajednice ne samo uspešno sačuvale svoj ukupni identitet nego je to ostvareno u uslovima zajedničkog suživota, jer je APV jedna od etnički, jezički, verski i kulturno najsloženijih evropskih regija.

Nadamo se da će naše veze biti obogaćene i uspešnom ekonomskom saradnjom jer je ona važna za sve naše građane a naša tradicionalna bliskost pruža mogućnost da izgradimo mnogo bolje poslovne i privredne veze – rekao je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, i istakao da je u toku proces upisivanja u posebne manjinske biračke spiskove, što će omogućiti neposredne i demokratske izbore za nacionalnih saveta nacionalnih zajednica.
– Malo je sredina u slovačkoj dijaspori koje su tako uspešno očuvale svoj identitet i autohtonost. To nam je posebno drago jer predstavlja potvrdu da uspešno brinete o problemima manjina i o slovačkoj nacionalnoj zajednici. Slovaci su zadržali svoj identitet a istovremeno su lojalni građani i izuzetno uspešno učestvuju u svim aspektima života u Vojvodini i Srbiji. Moja poseta ima dva cilja: potpisivanje programa međusobne saradnje u oblasti kulture sa republičkim ministrom kulture i posetu Vojvodini i slovačkoj nacionalnoj zajednici. Tokom posete biće realizovani i neki konkretni projekti, kakav je pomoć za rekonstrukciju kuće Martina Jonaša – rekao je Marek Mađarič, ministar kulture u Vladi Republike Slovačke.

Govoreći o tradicionalnim vezama i aktivnostima Slovačkog nacionalnog saveta, potpredsednica Vlade Vojvodine i predsednica saveta Ana Tomanova Makanova, rekla je da Slovaci u Vojvodini imaju izuzetno dinamičan kulturni život, i da pored negovanja bogatog tradicionalnog nasleđa na koje su izuzetno ponosni, školovanja na maternjem jeziku, i uspešnog rada kulturnih institucija kakva je Matica Slovačka, postoji čitav niz drugih značajnih aktivnosti i sadržaja, od rada Slovačke redakcije u okviru javnog vojvođanskog RTV servisa, izdavanja časopisa, delovanja profesionalnog pozorišta i održavanja bijenala – pozorišnih susreta najboljih predstava slovačkih autora i savremenih tekstova na slovačkom jeziku, do negovanja amaterskog slikarstva, koje je sredine u kojima žive vojvođanski Slovaci učinilo poznatim i prepoznatljivim u čitavom svetu.

(PSINFO)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga