Pajtić na Velikoj skupštini SNV u Zagrebu

"Srbija i Hrvatska moraju da budu moderne evropske države, koje primenjuju najviše standarde u oblasti ljudskih i manjinskih prava"

11. nov 2013

U Zagrebu je u subotu, 9. novembra, održana druga Velika skupština Srpskog narodnog veća, na kojoj su se okupili predstavnici iz više od 150 opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, kao i predstavnici drugih srpskih organizacija. Prisutnima se obratio i predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović.

Učesnike i goste Velike skupštine Srba u Hrvatskoj, pozdravio je i predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, navodeći da on, kao vojvođanski premijer, dobro zna kako je Srbima koji su Hrvatima manjina i kako je Hrvatima kojima su Srbi većina. „Pokrajinska Vlada pomagala je u Hrvatskoj u obnovi crkava i manastira, u obezbeđivanju povratničkih paketa i nabavci poljoprivredne mehanizacije, u finansiranju banke i fonda za Srbe koji se vraćaju na svoja ognjišta. Istovremeno, u Vojvodini smo uporno i dosledno unapređivali prava nacionalnih manjina u kulturi, obrazovanju, informisanju i službenoj upotrebi jezika i pisama. Cilj nam je bio očuvanje, unapređenje i razvoj nacionalnog identiteta svake – dakle i hrvatske – nacionalne manjine“, rekao je Pajtić.

Pajtić je rekao i da Srbija i Hrvatska moraju da budu moderne evropske države, koje primenjuju najviše standarde u oblasti ljudskih i manjinskih prava. Obraćajući se većnicima Velike skupštine, Pajtić je rekao: “Zato ćemo vaše današnje zaključke o položaju Srba u Hrvatskoj, kao i predloge za rešavanje problema proisteklih iz rata i reintegracije, podržati snažno, istom predanošću kojom brinemo o polažaju hrvatske manjine u Srbiji“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga