Pajtić: Možemo samo zajedno

– Dunav je jedina velika evropska reka koja teče od zapada ka istoku, i u tome svakako ima simbolike. Najveći strateški i…

05. feb 2010

bojan-pajtic.jpg– Dunav je jedina velika evropska reka koja teče od zapada ka istoku, i u tome svakako ima simbolike. Najveći strateški interes Vojvodine i Srbije upravo je čvršća integracija i bolje povezivanje duž reke Dunav. Mi vidimo Dunav kao glavnu evropsku arteriju, kao tok u koji se ulivaju ekonomski, obrazovni, kulturni i civilizacijski interesi različitih regija, nacija, istorija i zajedničke budućnosti. Od Švarcvalda do Crnog mora, možemo zajedno, možemo samo zajedno. Dunav pripada svima i Dunav je šansa za sve. Zato regionalna saradnja kroz koordinirane aktivnosti vlada, regionalnih organizacija i obrazovnih akademskih mreža predstavlja vitalnu komponentu u dostizanju bržeg razvoja podunavskih zemalja – naglasio je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić obraćajući se mnogobrojnim učesnicima godišnje sesije Dunavske rektorske konferencije, koja je juče svečano otvorena u Skupštini Vojvodine, a čiji je domaćin Univerzitet u Novom Sadu, u narednih godinu dana predsedavajući ovom asocijacijom pedesetak univerziteta iz zemalja Dunavskog regiona.
Pajtić je naglasio da je Vojvodina jedina dunavska regija u kojoj žive praktično sve nacionalnosti i govore se svi jezici celog toka Dunava, te da je ona stoga prirodno boravište svake dunavske inicijative. Poželevši učesnicima Konferencije da se osećaju kao kod kuće i uspešno i plodno rade, poručio je: „Sve što se ovde, na vojvođanskom tlu poseje – uvek dobro rodi“.
Trodnevna sesija DRK-a okupila je u Novom Sadu oko 120 predstavnika univerziteta članova ove velike mreže ali i drugih domaćih i međunarodnih institucija, a svečanom otvaranju prisustvovali su i mnogobrojni gosti, predstavnici vlada Srbije i Vojvodine, te cele akademske zajednice Srbije. Novosadska sesija DRK-a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine, a ovaj skup je izuzetno važan za imidž i Vojvodine i Srbije jer je okupio intelektualnu elitu Centralne i Istočne Evrope, konstatovao je Pajtić.
Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković istakao je da je održavanje 26. godišnjeg skupa Dunavske rektorske konferencije u Novom Sadu važan događaj za Univerzitet, Vojvodinu, Srbiju, ali i za ceo region i Evropu.
– Dunavski region je jedan od strateških prioriteta EU, a visoko obrazovanje, sa svim izazovima koji su pred njim, važan je deo strategije ovog regiona – rekao je rektor Vesković. – Na Godišnjoj skupštini DRK-a, 6. februara, biće doneta odluka o jednogodišnjem predsedavanju UNS-a ovom mrežom univerziteta. Veoma ponosni što nam je ukazana takva čast, sigurni smo da ćemo imati šansu i snage da ovaj zadatak ispunimo u potpunosti, a naša želja je da ova mreža univerziteta postane još čvršća organizacija i još više posvećena ciljevima visokog obrazovanja u regionu i uključivanju ovog regiona u sve strateške prioritete Evrope, a posebno naše zemlje.
Skup je pozdravio i dr Kiril Kravčenko, generalni direktor Naftne industrije Srbije, netom pošto je s rektorom Veskovićem potpisao sporazum o strateškom partnerstvu NIS-a i UNS-a. Ukazujući na to da su saradnja s obrazovnim i naučnim institucijama jedan od četiri osnovna strateška pravaca NIS-a, Kravčenko je istakao da je među svim potencijalnim partnerima na ovom nivou kompaniji najviše odgovarao UNS. Ukazao je i na to da saradnja nije oročena, a da će se, pre svega, realizovati kroz zajedničke programe, zapošljavanje diplomaca i praksu za studente u NIS-u.
Učesnicima DRK-a obratili su se zatim i potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj mr Božidar Đelić, predsednik Konferencije univerziteta Srbije prof. dr Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta i aktuelni predsednik DRK-a prof. dr Ferenc Hudec, rektor Univerziteta „Etveš Lorand“ iz Budimpešte.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga