Pajtić: MMF nije protiv dokapitalizacije RBV

MMF nije dao takvu ocenu i ne postoji ni jedan akt MMF-a koji govori o tome

04. nov 2012

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić negirao je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) protiv dokapitalizacije Razvojne banke Vojvodine (RBV).

„MMF nije dao takvu ocenu i ne postoji ni jedan akt MMF-a koji govori o tome“, rekao je Pajtić za „Politiku“ od nedelje i dodao da je Vlada Vojvodine procenila da je za RBV bolje rešenje dokapitalizacija od pripajanja nekoj drugoj banci.

Pajtić je to rekao kao odgovor na pa pitanje o tvrdnji ministra finansija i ekonomije Mlađana Dinkića da je MMF ocenio da je predlog o dokapitalizaciji neodgovoran.

„Resorni ministar predložio nam je da država isplati ukupno više od 25 milijardi dinara da bi RBV bila ugašena, odnosno, da bi jedna privatna banka preuzela klijente i portfolio RBV. Procenili smo da je bolje rešenje da se u tu banku uloži 15 milijardi, dakle, desetak milijardi manje, pa da banka bude stabilna, respektabilna i da nastavi da raste i napreduje“, kazao je Pajtić.

On je ponovio da neće dozvoliti kriminalizaciju pokrajinske vlade ni Razvojne banke Vojvodine i da je njegova vlada spremna da podnese ostavku ako se optužbe na račun te banke dokažu.

„Iznosimo sledeći predlog: ukoliko se dokaže da je u poslednje dve godine otkako je Vlada APV postavila rukovodstvo banke i efektivno preuzela kontrolu nad bankom, na nezakonit način kroz kredite i bez odgovarajućeg obezbeđenja dat ma i jedan evro, a ne desetine miliona evra koje se spominju – biće smenjeno celo rukovodstvo, a ostavku će kao predstavnik većinskog kapitala u banci podneti cela pokrajinska vlada“, rekao je on.

Pajtić je naveo i da je kontaktirao premijera i ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića i da mu je on odgovorio da ne zna ništa o istrazi u Razvojnoj banci Vojvodine.

Upitan o nameri ministra Mlađana Dinkića da se poljoprivredno zemljište ustupi partneru sa Bliskog istoka bez tendera, Pajtić je rekao da je pozitivna namera da se privuče kapital iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali je dodao da domaći poljoprivrednici imaju platežnu sposobnost i zakonski prioritet u odnosu na strane investitore.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga