Pajtić kritikovao Vladu Srbije zbog smanjenja sredstava za agrar

Vojvodina je rebalansom obezbedila više sredstava za poljoprivredu, tako što je pokrajinska administracija smanjena za 10 odsto

10. jul 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kritikovao je danas republičku vladu jer je rebalansom budžeta smanjila sredstva predviđena za poljoprivredu i dodao da je Vojvodina kroz rebalans pokrajinskog budžeta uvećala sredstva za agrar za 370 miliona dinara.

Pajtić je prilikom obilaska poljoprivrednih gazdinstava u sremskom mestu Krčedin rekao da republičke vlasti nisu smele da smanje agrarni budžet jer je poljoprivreda izvozna šansa, a od nje živi dva miliona građana Srbije.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je rebalansom obezbedila više sredstava za poljoprivredu, tako što je pokrajinska administracija smanjena za 10 odsto.

On je naveo da u Vojvodini 40 odsto bruto društvenog proizvoda otpada na primarne i sekundarne poljoprivredne proizvode, a više od 30 odsto izvoza iz pokrajine su poljoprivredni proizvodi.

Pajtić je dodao da monitoring kvaliteta poljoprivrednih proizvoda pokazuje da je pšenica dobrog kvaliteta, a stručnjaci procenjuju da će prinos biti šest tona po hektaru.

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić rekao je da nije dobro što Vlada Srbije, iako su žetveni radovi pred završetkom, prvi put posle „ko zna koliko decenija“, nije izašla sa otkupnim cenama i količinama koje će otkupiti za robne rezerve.

Prema njegovim rečima, na taj način bi se izbalansiralo tržište za male poljoprivredne proizvođače koji imaju pšenicu, a moraju da je prodaju što pre, jer nisu u prilici da je skladište pošto im je novac neophodan za jesenju setvu.

Ješić je rekao da je pokrajina značajno investirala u unapređenje sistema kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, kako se sa pšenicom ne bi ponovila priča sa otrovnim mikrotoksinima, kao sa kukuruzom.

Pomoćnica direktora za nauku Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada (FINS) Marija Bodroža-Solarov potvrdila je da je kontrola kvaliteta pokazala da je kvalitet žita izuzetno visok i da ne postoje mikotoksini.

„Ono na šta u predstojećem periodu valja obratiti pažnju, prema njenim rečima, jesu uslovi skladištenja: zrno treba da bude pravilno razvrstano, jer samo sa kvalitetnom sirovinom može se napraviti dobar finalni proizvod“, kazala je Bodroža-Solarov.

Poljoprivredni proizvođač Željko Tuvedžić iz Krčedina rekao je da su ovogodišnji prinosi „nezapamćeni“, odnosno oko devet do deset tona po hektaru.

On je rekao da nije zadovoljan cenom i ocenio da bi ona, umesto dosadašnjih 16 dinara, trebalo da bude od 20 do 22 dinara po kilogramu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga