- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pajtić: Konačno sam optimista

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je juče da je “konačno optimista” i da očekuje da će ceo proces potvrđivanja predloga statuta i usvajanja zakona o nadležnostima uskoro biti završen. U izjavi novinarima u Skupštini Vojvodine, Pajtić je kazao da je i sam nezadovoljan i da ne razume zbog čega se na potvrdu statuta čeka već godinu dana.
– Izuzetno sam nezadovoljan utrošenim vremenom, jer da sam video neki razlog zašto se čekalo godinu dana, imao bih razumevanja za to. Ipak, sad sam konačno optimista i verujem da će taj proces uskoro biti okončan. I na nivou Vlade Srbije postoji svest o tome da je regionalizacija evropski proces, a ovo je samo početak tog procesa – rekao je Pajtić.
On je pri tome napomenuo da će predloženi statut doživeti “samo jezičko-tehničku korekciju”, tvrdeći da ništa “od onog što se pojavljivalo u medijima o statutu – nije istina”.
– I 90 odsto onog što se navodilo kao sporno nije tačno. Nikada nije dovođeno u pitanje ni predstavništvo u Briselu, ni Novi Sad kao glavni grad, ni VANU, ni razvojna banka, ni da Vojvodina sklapa međuregionalne ugovore – istakao je Pajtić.
Na pitanje novinara da li će se povući iz politike ako statut ipak ne bude potvrđen u obliku u kojem je usvojen, on je ponovio da će biti izvršene samo pravno-tehničke korekcije tog teksta, navodeći da su one najavljene od samog početka.
– Svesni smo toga da će doći do jezičko-tehničkog usaglašavanja statuta. A onaj ko misli da ću se predati u nekom trenutku, taj me očito ne poznaje – istakao je Pajtić.
Ko krši Ustav Srbije
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak otvoreno je juče zapitao nadležne zašto predlog statuta Vojvodine, ni godinu dana posle njegovog usvajanja u pokrajinskom parlamentu, nije stigao pred poslanike Skupštine Srbije. Predlog vojvođanskog statuta, kako je podsetio Čanak, 14. oktobra prošle godine usvojila je Skupština APV, da bi ga odmah sutradan, 15. oktobra, uputila republičkom parlamentu na potvrđivanje, ali on još nije stigao do poslanika.
Lider LSV-a je pri tome podsetio na to da član 15 Zakona o sprovođenju Ustava jasno određuje da do 31. decembra 2008. godine svi zakoni moraju biti usklađeni s najvišim pravnim aktom Srbije, napominjući da se to odnosi i na statut Vojvodine.
– Zbog čega se to nije dogodilo pitanje je koje LSV postavlja već godinu dana. U tekstu statuta, koji su ranije pripremili Liga i SVM, postojala je klauzula, koja je izbačena u predlogu koji je posle prezentovao DS, a koja glasi da će statut početi da se primenjuje ukoliko se Skupština Srbije u roku od 60 dana ne bude o njemu izjasnila. Da je ta klauzula ostala, Vojvodina ne bi bila u stanju u kojem je, a to je praktično pravni vakuum – rekao je Čanak.
Predsednik LSV-a je na kraju ponovio da još uvek ne želi da govori o konkretnim koracima koje će povodom statuta preduzimati njegova stranka.
– Za nas je ovaj statut manje-više nevažan i ne predstavlja nikakavo dostignuće, jer u tom aktu nema pomena ni od zakonodavne, ni od sudske, ni od izvršne vlasti, niti se pominju izvornih prihodi i imovina. A to su pet osnovnih zahteva Lige kada je u pitanju najviši pravni akt APV. A pošto svega toga nema, mi taj statut i ne smatramo za preterano ozbiljan dokument. Ali, ovde je u pitanju nepoštovanja Ustava i zakona. Jednostavno, želimo da znamo zbog čega se flagrantno krši Ustav ove zemlje kada je Vojvodina u pitanju? – zapitao je Čanak.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!