Pajtić: Izmene ustava pa vanredni pokrajinski izbori

Aktuelni ustav ne odgovara potrebama građana Vojvodine

17. mar 2014

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da bi vanredni pokrajinski izbori mogli da budu održani krajem ove godine, ukoliko bi pre toga bile izmenjene odredbe Ustava Srbije koje se tiču Vojvodine, čime bi se obezbedilo stabilno funkcionisanje pokrajine. 

„Proces donošenja zakona i izmene Ustava bi, po svom završetku, stvorili pretpostavke da se bez ometanja normalnog funkcionisanja svih relevantnih institucija, do kraja godine održe vanredni pokrajinski izbori. Ovakav razvoj u interesu je svih ljudi koji u ovoj zemlji žive, i bio bi dokaz odgovornosti političkih stranaka koje bi u njemu uzele učešće“, naveo je Pajtić u saopštenju za javnost.

Dodao je da je Vlada Vojvodine spremna da sa budućom Vladom Srbije razgovara o prevazilaženju problema kroz donošenje Zakona o finansiranju pokrajine koji bi obezbedio višestruko više sredstava za razvoj Vojvodine, kroz usvajanje Statuta Vojvodine, kao i kroz izmene postojećeg Ustava.

Prema njegovimn rečima, aktuelni Ustav Srbije ne odgovara ni evropskim ambicijama države Srbije, ni potrebama građana Vojvodine.

Pajtić je ocenio da se Vojvodina mesecima nalazi pod velikim medijskim i institucionalnim pritiskom koji se, pre svega, ogleda u nepoštovanju ustavnih i zakonskih obaveza koje republičke institucije imaju prema građanima pokrajine.

Naveo je da „dodatni udarac“ za politički sistem Vojvodine i pravni sistem Srbije, predstavlja odluka Ustavnog suda o osporavanju pojedinih, za život Vojvođana važnih nadležnosti pokrajine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga