Pajtić: Incidenti izuzetak, ne pravilo

Predsednik Vlade Vojvodine ocenio u Temerinu da incidenti nisu pravilo u odnosu na veoma dobar i kvalitetan život različitih naroda, koji žive na našim prostorima

27. sep 2011

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić Pajtić ocenio je danas da su incidenti koji su se u proteklih 16 dana dešavali u Temerinu izuzetak, a ne pravilo u odnosu na veoma dobar i kvalitetan život različitih naroda, koji žive na našim prostorima.

„Svako nasilje je potpuno neprihvatljivo i za svaku osudu, ukoliko nasilje ima etnički karakter, rekao je Bojan Pajtić prilikom posete Temerinu i dodao da ovakav oblik nasilja predstavlja udarac na miran suživot građana i na multietnički karakter Vojvodine.

On je izneo podatak da je na teritoriji Policijske uprave Novi Sad, gde se nalazi i opština Temerin, u proteklih godinu dana za 50 odsto smanjen broj krivičnih dela koja imaju etnički karakrer i poručio da ova situacija zahteva punu reakciju države, škole, policije i centra za socijalni rad.

„Ovakva krivična dela moraju biti strogo i oštro sankcionisana i mora se brzo reagovati, poručio je  Pajtić i dodao da je potrebna brza reakcija tužilaštva i pravosuđa, ali da se mora razgovarati i  pozvati na odgovornost i roditelje ove dece, jer su počinioci ovih krivičnih dela maloletnici.

Predsednik pokrajinske vlade je navepo i da su ova deca bila u alkoholisanom stanju kada su činila krivična dela i da zbog toga treba napraviti jasnu razliku između izgrednika i nasilnika i celih nacionalnih zajednica, kolektiviteta, koji u ogromnoj većini žele miran suživot, kvalitetan život i žele da budu u dobrim odnosima sa svojim susedima i prijateljima.

On je rekao i da se uvek ista imena ponavljaju kroz različite incidente, što govori o tome da je reč o maloj grupi mladih ljudi koja je podlegla ekstremističkim ideologijama.

„Njih treba oštro sankcionisati, ali istovremeno delovati preventivno i u odnosu na njih i na druge mlade ljude, ali i na roditelje koji snose veliku odgovornost, a koji se malo pominju u ovoj situaciji.

Vojvođanska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih je rekla da je potrebno prepoznati i približiti strane koje su delovale u ovoj situaciji i putem medijacije ih pomiriti.

„Institucija pokrajinskog ombudsmana koristiće sva svoja ovlašćenja u okviru kojih će pokušavati da eliminiše sve situacije i uzroke koji su doveli do ovakvog stanja“, rekla je ona.

Zamenik načelnika novosadske policije Stevan  Krstić kazao je da je policija pokazala da je efikasna u sprečavanju provokacija i ponovio da će biti pojačana rad patrola u Temerinu.

(Autnomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga