Pajtić: I SPS u koaliciji, ako to bude viši interes

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će novu pokrajinsku vlast formirati dosadašnji partne…

27. maj 2008

bojan-pajtic.jpgPredsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će novu pokrajinsku vlast formirati dosadašnji partneri, ali nije isključio mogućnost da se u vladajućoj koaliciji nađe i SPS, ukoliko to bude u „višem interesu“.
U intervjuu „Dnevniku“ Pajtić, koji je i potpredsednik Demokratske stranke, rekao je da proevropske stranke imaju dvotrećinsku većinu u Vojvodini i da „u ovom trenutku socijalisti nisu potrebni za formiranje vlasti“.
„Viši interes podrazumeva konstituisanje proevropske vlade na nivou Srbije i konstituisanje proevropskih lokalnih samouprava gde god je to moguće, uključujući i grad Beograd“, rekao je Pajtić.
On je dodao da je „logično“ da druga lista po broju mandata u proevropskom bloku dobije jednu od važnih pozicija u pokrajinskoj administraciji i izrazio očekivanje da će se sa Mađarskom koalicijom (MK) o tome „dosta brzo i jednostavno dogovoriti“.
Lideri Mađarske koalicije su u predizbornoj kampanji najavili da bi ta koalicija posle izbora trebalo da dobije čelnu poziciju ili u Skupštini, ili u Izvršnom veću Vojvodine.
Funkcioner SVM Balint Pastor rekao je „Dnevniku“ da je, ukoliko se formira očekivana pokrajinska vlada, realno da poslanik iz Mađarske koalicije bude na čelu novog saziva Skupštine Vojvodine, pošto je MK druga po snazi unutar tog bloka.
On je izrazio uverenje da će MK za tu poziciju u pokrajinskom parlamentu dobiti i podršku Lige socijaldemokrata Vojvodine, kojoj je ta funkcija pripadala u prethodna dva mandata Skupštine Vojvodine.
Pastor je još rekao da je pozicija gradonačelnika Subotice takođe deo paketa postizbornih pregovora, ali je naveo da pregovori o fomiranju većine u Vojvodini još nisu počeli i da će se, po svemu sudeći, čekati na dogovore koji se vode na centralnom nivou.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga