Pajtić i Pastor: Vojvodina je evropski region i uživa veliki ugled

"Samo hrabre, istrajne i naravno sposobne regije traže za sebe prava ali i obaveze"

01. jul 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je Vojvodina evropski region koji ima veliku šansu za razvoj kroz strategiju razvoja evropskog Dunavskog regiona.

Pastor je na međunarodnom skupu “Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region” u Vladi Vojvodine rekao da bez regionalne saradnje, Vojvodina ne može potpuno valorizovati svoj geografski položaj, svoje prirodne resusrse, svoju istorijsku i kulturnu tradiciju.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je u geografskim okvirima Srednje Evrope i na Dunavu, i nalazi se u društvu evropski integrisanih država.

„Vojvodinu presecaju veoma važni evropski koridori, koji se ne mogu održati kao tranzitni evrpopski, i ne mogu se ekonomski iskoristiti, ukoliko Srbija ostane van evropskih integrativnih procesa“, kazao je Pastor.

Dodao je da je uključivanje Vojvodine u brojne političke, ekonomske, kulturne, regionalne inicijative put usklađivanja sa standarima EU i garancija da „živi ideja“ Evrope građana i regija.

Pajtić: Vojvodina je hrabra i istrajna

Bojan Pajtić je rekao da današnja konferencija pokazuje koliko veliki ugled Vojvodina uživa u Evropi.

Objasnio je da će na konferenciji biti reči o načinu na koji će Vojvodina koristiti benefite evropskih programa, a posebno programa koji se odnose na razvoj Dunavskog regiona, na korištenje biomase i drugih altenativnih izvora energije, na transfer tehnologije i znanja i na zajedničke korišćenje evropskih fondova i učestvovanje u evropskim programima.

“Ove četiri regije će i u političkom smislu lobirati za Vojvodinu u narednim godinama, kada je u pitanju učešće pokrajine u fondovima EU, posebno u odnosu na novi evropski budžet u perioodu od 2014. do 2020. godine”, kazao je Pajtić.

Dodao je da „ne bi bio iskren“ ukoliko bi rekao da Vojvodina nema i „mnogo izazova“ da obezbedi suštinske nadležnosti i stabilno finansiranje pokrajine unutar Srbije.

Pokrajinski premijer je naveo da je Vojvodina potpisala blizu 20 međuregionalnih sporazuma o saradnji sa susednim županija, sa regijama iz EU, kao i sa kineskim provincijama.

„Samo hrabre, istrajne i naravno sposobne regije traže za sebe prava ali i obaveze da se konkretne aktivnosti u oblasti infrastrukture i slobodnog protoka ljudi, robe i usluga upotrebe na način od kojih građani imaju konkretnu korist“, poručio je Pajtić. Vojvodina Regioni2

Gosti: Vojvodina ima šansu

Ministar za federalne poslove, Evropu i međunarodne odnose nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Peter Fridrih rekao je da ga posebno raduje što je danas u Vojvodini i izrazio uverenje da će sve države duž Dunava mogu zajedno ići u Evropu i u Evropsku uniju.

Predstavnik francuske regije Rona-Alpi Žerar Perisan-Faber rekao je da Francuska ima dugačku tradiciju prijateljskih odnosa sa Srbijom i poručio da snage treba da se ujedine oko zajedničke evropske budućnosti.

Ministar za industriju, istraživanje i inovacije u italijanskoj regiji Lombardiji Mario Melacini rekao je da je važno učestvovati u projektu “Četiri motora EU”, jer će to biti od koristi za Srbiju, a posebno za Vojvodinu.

“Nadam se da će kompanije iz Lombardije moći i hteti investirati u Vojvodini, i da će naći zajednički interes sa vojvođanskim kompanijama pre svega u IT sektoru, u sektoru obnovljivih izvora energije, sektoru poljoprivrednih mašina I proizvodnji hrane”, kazao je Melacini .

Izrazio je uverenje da će se Vojvodina naći i na izložbi Ekspo (Expo) 2015. godine i dodao da će “Četiri motora” pomoći Srbiji u priključivanju EU.

Predstavnica španske pokrajine Katalonije Mar Ortega Puertas izrazila je uverenje da će konferencija biti veoma uspešna i da će kompanije iz različitih regiona uspostaviti dobru saradnju.

U Vladi Vojvodine danas je počeo dvodnevni međuregionalni skup „Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region“, na kojem, pored Vojvodine, učestvuju predstavnici najrazvijenijih evropskih regiona: nemačkog Baden-Virtemberga, španske Katalonije, italijanske Lombardije i francuske Rona-Alpi.

Ta četiri regiona i čine projekat “Cetiri motora u okviru EU”, koji je veliki međuregionalni projekat i postoji od 1988. godine. Ova četiri regiona zajedno imaju 40 puta veći bruto društveni proizvod (BDP) od BDP-a Srbije.

Pored pomenutih regiona i Vojvodine, na skupu učestvuju i delegacije po nekoliko regiona iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske.

Dežer: Vladavina prava, finansiranje medija, manjine – prioriteti

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert) izjavio je danas u Novom Sadu da su vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije, finansiranje medija i poštovanje manjinskih prava prioritetni zadaci koje Srbija treba da ispuni na svom putu ka Evropskoj uniji.

Dežer je na skupu “Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region” u zgradi Vlade Vojvodine rekao da put Srbije ka EU neće biti lak, jer je to i inače veoma težak zadatak, ali je dodao da je poruka jasna ona glasi da EU želi Srbiju u svojim redovima.

“Nije lako se pridužiti EU, to je veoma težak zadatak, postaje sve teže, ne zato što menjamo ciljeve, već zato što učimo na iskustvima. Moramo zainteresovati same građane za to. To je u interesu i vaše zemlje i samih građana”, kazao je Dežer.

Dodao je da je za Srbiju dodatan uslov bila normalizacija odnosa sa Prištinom.

“Ko bi mogao zamisliti da će se premijeri Tači i Dačić sastajati na redovnoj osnovi? I to je način na koji EU funkconiše. Predsednik Nikolić je bio danas u Zagrebu i imao je zvaničan doručak sa Josipovićem. I To je način na koji EU funkcioniše”, poručio je Dežer.

On je dodao da je potrebno pomirenje u regionu, jer postoji mnogo problema koji su nasleđeni iz rata.

“Dosta toga ostaje da se uradi, ali pre pet godina Beograd je bio na svim TV stanicama zbog napada na američku, nemačku, hrvatsku ambasadu, a pee dva dana otvoreni su pregovori sa Srbijom. Nije bilo lako doći do toga…”, rekao je Dežer.

Busek: Dunav je ključan za razvoj regiona

Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek izjavio je danas u Novom Sadu da će ključni deo razvoja regiona biti reka Dunav.

Busek je na međunarodnom skupu “Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region” u Vladi Vojvodine rekao da ljude treba obučavati da na pravi način izrađuju projekte.

„Predlažem da se uspostavi program obuke za zemlje dunavskog sliva koje još uvek nisu članice EU. Procedure su komplikovane i pozivam četiri motora da pomognu“, kazao je Busek.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se mladim ljudima objasni kako da izađu na kraj sa administracijom EU i da dobiju odgovore na pitanja za šta sve mogu i kako da se pronađu sredstva.

„Potrebni su programi razmene mladih u obrazovanju, jer je cirkulacija mozgova veoma važna. Ali, potrebno je obezbediti i obavezu da se mladi ljudi vrate sa naučenim znanjima u svoje zemlje“, poručio je Busek.

On je dodao da je nezaposlenost mladih jedan od ključnih problema u Evropi i ocenio da taj problem može narušiti stabilnost. „Problem postoji i nema smisla da ga ignorišemo“, rekao je Busek.

Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih problema je i to što i dalje ne razumemo svoje susede.

„Festival Egzit, Sarajevo film festival…, to su dobri primeri za stvaranje većeg razumevanja među susedima. Sada, u momentu ulaska Hrvatske u EU, tu je i Vukovar kao prilika…“, istakao je Erhard Busek.

On je poručio da građani regiona ne treba da veruje isključivo „onim zagrljajima na visokom nivou u Evropi“, već treba da budu orijentisani pre svega na niže nivoe vlasti u međuregionalnoj saradnji.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga